Potrebuje Evropska Unija skupno vojsko?

Predsednik evropske komisije, Jean-Claude Juncker meni da Evropska Unija potrebuje skupno vojsko. Glede na zunanjo politiko nekaterih držav članic, zagotovo, sicer bodo Rusi kmalu v Berlinu.

Dejstvo je, da so posamezne države članice Evropske Unije, tudi tiste največje, v primerjavi z velikimi silami sveta, vedno bolj šibke. Portugalska, Grčija, Slovenija tako ali tako, a vedno bolj tudi Francija in Velika Britanija, ki nimata ne ozemlja, ne prebivalstva, ne gospodarstva, da bi lahko tekmovali z ZDA, Kitajsko, Rusijo in v bodoče celo Indijo. Zelo velik problem predstavlja tudi struktura državnega trošenja, ki ogromno denarja namenja za pokojninski sistem, socialno državo, zdravstvo, šolstvo, zaradi česar za razliko od ZDA, ni na voljo toliko denarja za oborožene sile. Nič čudnega, da je bilo v preteklih letih v obrambne zmogljivosti držav članic namenjenih tako malo sredstev.

Če so države šibke same zase, je skupnost po drugi strani impresivna. Tako gospodarsko, tehnološko, kot tudi po ozemlju, resursih, prebivalstvu. Seštejmo vse izdatke za obrambno in število vojakov, tankov, letal, ladij in dobimo konkretno vojaško moč. Ta je za zdaj večinoma integrirana v NATO, zaradi česar je bolj kot ne pod ameriškim vplivom, kar je razlog, da ZDA ne bodo močno podpirale skupnih oboroženih sil pod centralnim nadzorom EU. Na tak način bi zrasel pomemben tekmec. Če vsaka država sama zase namenja sredstva za vse sisteme, pogosto pride do podvajanja.

Ko razmišljamo o potrebi po močni vojaški komponenti Evropske Unije, se moramo najprej vprašati, zakaj jo sploh potrebujemo. Paziti moramo, da ne zgradimo orodja imperializma, s katerim se bodo igrale evropske elite, ampak obrambni stroj, dovolj močan, da varuje naše meje, naše interese. Že iz razlage predsednika evropske komisije veje napačno sporočilo, moči napram Rusiji, vse zaradi dogodkov v Ukrajini, ki jih ni sprožila Rusija. Modro je, da so evropske države pripravljene na spopad z Rusijo, ni pa modro iskati prepira zaradi Ukrajine. Nekje mora biti potegnjena meja in Ukrajina težko da spada v interesno sfero Evropske Unije. Najbolje je, če skupaj z Belorusijo ostane vmesno ozemlje med Rusijo in EU, s čimer se zmanjšujejo možnosti spopada med obema blokoma.

V tragediji se lahko konča tako vztrajanje pri sedanjem prenizkem trošenju za obrambo, ob sicer neumno agresivni zunanji politiki, kot tudi gradnja imperialnih oboroženih sil, vsak trenutek pripravljenih, da posredujejo kjerkoli po svetu. V imenu demokracije, človekovih pravic ali česarkoli drugega že. V tem primeru tragedija, ker lahko končamo kot ZDA, nenehno v vojni in s preštevilnimi sovražniki. V primeru, da za oborožene sile ne namenimo dovolj sredstev, lahko po drugi strani končamo pod bombami kakšne druge večje sile. Zgodovina ni prizanesljiva do tistih, ki so šibki.

Je zamisel skupne vojske Evropske Unije sploh uresničljiva? V Bruslju si je že želijo. Tudi v kakšni članici EU. Po drugi strani ZDA ne bodo želele, da jim na starem kontinentu zraste resen tekmec, Velika Britanija, vedno sumničava do premočnega centra na celini, bo želela obdržati svoje oborožene sile. Kar se lahko zgodi, je skupna vojska le nekaj držav članic, podobno kot tudi skupne valute euro nimajo vse članice Evropske Unije. Seveda ne gre pričakovati, da bi skupna vojska nastala kar čez noč, bržkone bi šlo za leta in leta vedno bolj tesnega povezovanja, preden bi prišlo do združitve. Glede na nesposobnost EU elit pa veliko ne gre pričakovati.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s