Egipt namerava zgraditi novo prestolnico

Kairo je preprosto preveč poseljen, zato bi Egipčani radi zgradili nov administrativen center vzhodno od mesta, velikosti Singapurja, z letališčem večjim od londonskega Heathrowa. Vse za ceno  45 milijard $. Človek ne ve, ali naj bo nad tem projektom navdušen, ali se vpraša o megalomaniji predsednika Al Sisija in njegove vlade.

45 milijard $ je veliko za državo z 82 milijoni prebivalcev, a BDP-jem le 272 milijard $. To znese 1566 $ na prebivalca, ali nekaj čez 10000 $, če gledamo na kupno moč. Egipt je revna država.

Nova prestolnica bi naj razbremenila promet v mestu, na katerem širšem področju živi skoraj 20 milijonov ljudi in bi naj v prihodnosti le še rasel. Prinesla bi naj tudi nove investicije in delovna mesta, s čimer bi gospodarstvo dobilo prepotrebno pomoč. Ni pa se mogoče znebiti občutka, da bi umik državnih služb iz Kaira prinesel tudi večji občutek varnosti oblastem, saj ne bi bilo več tako lahko organizirati množičnih protestov, ki bi se sprevrgli v zasedbe državnih poslopij. Novo prestolnico bi bilo mnogo lažje braniti.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s