Sovražni govor proti Rusom je zamenjal sovražni govor proti Grkom

Če bi verjeli vse, kar vam postrežejo mediji in vladajoča politika, bi si mislili, da je znotraj evro območja edini problem Grčija. Da je že prej bilo slabo, s prihodom ‘populistične’ Sirize na oblast pa je le še hujše. Glede na pozornost, ki jo tej temi posvečajo, bi lahko upravičeno menili, da vsi drugi problem ob grški krizi zbledijo.  Še več, če bi bili tako naivni, da bi brez premisleka požirali nenehni tok poročil o lenih, podkupljivih, neodgovornih Grkih, bi si prav želeli, da ti pokvarjenci takoj zapustijo ne le evro območje, ampak tudi EU. Brez njih bi nam vsem bili lepše.

Le kam so izginila vsa poročila o ruski invaziji v Ukrajino, propadajočemu ruskemu gospodarstvu, stalinizmu Putinovega režima? Le kje so zahteve, da Rusija Ukrajini vrne Krim? Le kje je nenehen tok poročil o novih in novih sankcijah proti Rusiji, ki bodo divjake z vzhoda že naučili kozjih molitvic? Ni jih veliko, mar ne?

Čemur smo priča, je zdaj že dobro vpeljana strategija osamitve določene problematične države, s ciljem da se jo prikaže kot samo proti celemu svetu. Če so prej lažno trdili, da ves svet obsoja Rusijo, ko jih je obsojal le zahod, zdaj skušajo Grčijo predstaviti kot problematičnega otroka, ki ga nihče ne mara. Pri tem priročno pozabljajo, da imajo podobne, le da za zdaj še malo manjše težave, tudi v Španiji, na Portugalskem, v Italiji. Da so na robu recesije celo na Finskem, da je zadolženost držav članic evro območja dokaj visoka in da imajo tudi visoke proračunske primanjkljaje, gospodarsko rast pa nizko. Torej, da tisti, ki vodijo evro območje, ki vodijo Evropsko Unijo, ne vedo ravno najbolje, kaj počnejo, razen če njihov namen ni zmanjšati moči stare celine v svetu, znižati standard večine prebivalstva in bogastvo še bolj potisniti v roke peščice.

Grki so pred prihodom Sirize na oblast zaradi propadanja njihove države in gospodarstva bežali v tujino, delali samomore, umirali zaradi pomanjkanja ustrezne zdravstvene oskrbe, životarili brez zaposlitve, preštevali koliko evrov manj bodo imeli na računu vsak mesec zaradi zategovanja pasov. In potem vam pride ukrep, da lahko na bankomatu dvignejo le 60 evrov na dan in najdejo se neki norci, ki v tem vidijo dokaz, da si lahko Grki privoščijo na mesec dvigniti 1800 evrov. Po nekem nerazumljivem sklepanju ima potem vsak Grk takšen mesečni dohodek. Kar je neumnost, ker je s tem grška država poskrbela, da tisti, ki denar še imajo, ne bi vsega pobrali iz bank, medtem ko večini Grkov takšen ukrep ne pride do živega, saj so lahko srečni če lahko vsakih nekaj dni dvignejo mnogo manj.

In vidijo kritiki Sirize v teh 60 evrih, da so Grki bogati in da lahko varčujejo. Potem se obrnejo za 180 stopinj in v tem ukrepu vidijo propad države češ, ubogi Grki ne morejo dvigniti niti 60 evrov na dan in stojijo v vrstah v bankomatih, oh kakšna groza.  Ta manipulacija bi bila smešna, če ne bi bila tragična. Vsega je pač zdaj kriva Siriza, Če bi Grki pridno upoštevali navodila, če bi še bolj varčevali, bi bilo na koncu vse lepo in prav.

 photo monsters_zpsw8zfrptc.jpg

Grčija je le ena država znotraj evro območja, ki ji gre slabo. V resnici nam vsem gre slabo, le da nam vladajoči tega nočejo priznati. Da dosegamo rasti podobne tistim Sovjetske Zveze pred propadom, da dejansko stojimo na mestu, da vedno bolj krčimo pravice zaposlenih, manjšamo obseg socialnih držav, krepimo moč finančnega sveta in se ne zanimamo veliko za realno gospodarstvo.  Je pa res, da obstaja ena država, ki si v teh slabih razmerah očitno gradi svoj imperij, znotraj evro območja poustvarja sistem center – periferija, center – kolonije, pri čemer je Nemčija center, Slovenije, Grčije in Španije so pa pač nepomembne province, ki se morajo obnašati tako, kot nemška železna kraljica to ukaže. Na tak način pridobiva le Nemčija.

Prej ali slej se bo grška zgodba končala. Potem bo mogoče eksplodiralo na Portugalskem, mogoče bo tudi tam zmagala kakšna alternativna stranka.  Kaj se bo zgodilo? Mediji in vladajoča politika bodo vso pozornost preusmerili na Portugalsko. Portugalci bodo leni, neodgovorni, podkupljivi, pokvarjeni, ljudje pač, ki jim ne gre zaupati, ki morajo končno že začeti delati in varčevati, ki so si za vse svoje težave krivi sami. Poročil o Grčiji naenkrat ne bo več, bo tako, kot da nikoli ne bi obstajala. Kakor se zdaj zdi, da državljanska vojna v Ukrajini ne obstaja, da se vsak dan ne obstreljujejo in da se celo ne streljajo pripadniki policije in radikalnih desničarskih zasebnih vojsk. Mediji in politiki bodo ugotovili, da je brezposelnost na Portugalskem visoka, kakor da prej to ne bi bila, da se ljudje izseljujejo, kakor da se prej ne bi, celo kakšno poročilo, da v trgovinah ni več wc papirja se bo našlo. Vse že videno in slišano.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s