Odpis dolgov – socializem tudi za revne, ne le za bogate

Najprej smo rešili banke, vse na račun davkoplačevalcev. S tem Slovenci nismo nič posebnega. Bodisi, da so banke državne ali zasebne, ko so zašle v težave, se jih je reševalo povsod po svetu. Pri tem  višina zneskov namenjena reševanju bančnega sektorja ni bila pomembna. Porabilo se je na milijarde evrov.

A ko je prišlo na vrsto vprašanje reševanja navadnih ljudi, je bilo dobrodelnosti hitro konec.

Kar imamo, je socializem za bogate in kapitalizem za revne. Navadni ljudje morajo biti odgovorni s svojimi financami, če bi jim pomagali, bi to pomenilo, da podpiramo njihovo lenobo, nesposobnosti in neodgovornost. Če so si ustvarili dolgove, naj se znajdejo sami. Tako gre razglabljanje tistih, ki nasprotujejo ne le odpisovanju dolgov, ampak pogosto celo sami socialni pomoči, s kateri bi naj pomagali tistim, ki izgubijo zaposlitev. Vse bi se naj prevalilo na ramena posameznikov, sicer bi se podpirala lenoba in nesamostojnost. Ko gre za banke, ko gre za bogate, je zgodba potem čisto drugačna. Pogosto isti ljudje, ki revežu ne bi privoščiči niti drobtinice, zagovarjajo prelivanje denarja v razne subvencije in programe pomoči. Če ne gre drugače, se poskrbi, da se večjim podjetjem omogoči izogibanje plačevanja davkov.

Slovenija bo po reševanju bank deležna tudi nekaj socializma za revne. Ta bo prišel v obliki odpisa dolgov, s katerim bodo najšibkejši v naši družbi dobili vsaj nekaj obliža na rane, ki jih je povzročila gospodarska kriza. Videli bomo, kako se bo program potem izvajal in koliko koristi bo res prinesel, pomembno pa je že sporočilo solidarnosti. Da tistih, ki jim ne uspe, ne puščamo za seboj.

Gotovo je res, da mora država najprej poskrbeti za razmere ustrezne za gospodarsko rast in ustvarjanje delovnih mest, da je sociale potrebno čim manj. Slovenija mora na tem področju prehoditi še zelo dolgo pot, sploh pa se tisti pri koritu morajo zavesti, da ni dovolj samo hoditi v službo in prejemati plačo, potrebno je tudi delati na tem, da bo čim več možnosti za vse. Da bo manj birokratskih ovir, več priložnosti za investicije in gradnjo novih podjetij, da se bo splačalo zaposlovati in da bodo delojemalci imeli čim več možnosti najti sebi najbolj primerno delo.

Po drugi strani pa je tudi res, da živimo v politično gospodarskem sistemu, v katerem ni rečeno, da bodo pridni in sposobni uspeli. Lahko se zelo hitro znajdejo na dnu. V sistemu, kjer je vedno več tekmovanja, je jasno, da bo določen del prebivalstva vedno med poraženci. Ko nastopi kriza, s kakršno smo se soočali od leta 2008 dalje, je tega le še več.

Advertisements

One thought on “Odpis dolgov – socializem tudi za revne, ne le za bogate

  1. Se strinjam, žal je tako in to ni prav! Odpis dolgov še zdaleč ne zajema vseh v stiski, moral bi biti všji in zajeti več kategorij (npr. invalidi z nizko invalidsko pokojnino, prejemniki dodatka za pomoč in postrežbo, za telesno okvaro in svojci oseb s posebnimi potrebami!
    Za solidarnost!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s