Zakaj je angleščina tako razširjena?

Ne zato, ker bi bili Angleži toliko bolj brutalni od vseh drugih.

Prebral sem (in priznam, da sem pozabil točno kje), da bi naj angleščino govorilo toliko ljudi, ker se je širila z britanskim imperializmom. To je le delno res, kajti Britanci, se pravi večinoma Angleži s podrejenimi Škoti, Valižani in Irci, so res ustvarili ogromen imperij, ki je obsegal dele Afrike, Kanado, Avstralijo, Novo Zelandijo, Indijo, kolonije v severni Ameriki, ki so ubežale njihovi nadoblasti pa so ustvarile nov imperij, ki se je razširil čez polovico celine.

Britanija ni bila edina, ki si je ustvarila kolonialni imperij. Španija in Portugalska sta si razdelili južno Ameriko. Nizozemci so posedovali Indonezijo, Francozi velike dele Afrike, Rusija pa je prodirala na vzhod in v Centralno Azijo. Posledice teh velikih osvajanj so na jezikovnem področju vidne še danes. Toda za širjenjem vpliva angleščine je še druga, ameriška zgodba.

Po drugi svetovni vojni so ZDA skupaj s Sovjetsko Zvezo postale supersila. Uspelo jim je ustvariti najmanj dva sistema nadzora, usmerjena proti širjenju komunizma, v katerem centru sta bili poraženki druge svetovne vojne, Nemčija in Japonska. Američani so prevladali v zahodni Evropi, ki se sama ni bila sposobna obraniti sovjetskemu vpliv. Z vojaško prevlado in z gospodarsko navezanostjo na največji trg na svetu, je prišla tudi ameriška popularna kultura. Hollywood je za širjenje angleščine naredil ogromno, naredil jo je popularno, ne le uporabno. Nemci, Nizozemci, Norvežani so že morali znati angleško, da so se lahko sporazumevali z Američani, s katerimi so sodelovali, a radi so tudi gledali ameriške filme in poslušali ameriško glasbo. Novo linguo franco so kot drugi jezik poučevali tudi po šolah, ljudje iz različnih držav so v angleščini našli skupno točko. In moč angleščine je le rasla.

Zakaj ni ruščina dosegla moči angleščine? Sovjetska Zveza je bila imperij, imela je ideologijo, ki jo je izvažala. Imela je tudi nekaj privlačne moči skozi svojo kulturo, predvsem literaturo. Problem, menim, je bil v tem, da Sovjetska Zveza ni bila gospodarsko uspešna, da ni bilo povezav s celotnim svetom, ampak predvsem s sateliti. Sovjetski proizvodi se niso prodajali po vsem svetu, niso bili konkurenčni in dovolj kvalitetni. Ruska kultura (vendarle najpomembnejša v sicer večnacionalni državi) ni prodirala s filmi in glasbo, svet večinoma ni poznal sovjetskih igralcev in pevcev. Ljudje po svetu se ruščine niso učili zato, da bi se lahko v njej sporazumevali z ljudmi iz drugih držav, saj je to mesto hitro zavzemala angleščina, niti zato, da bi sprejemali množice ruskih turistov, niti ker bi hoteli razumeti, kaj govorijo ljudje v tv serijah.

Enkrat vkopano, je angleščino zelo težko nadomestiti. Recimo, da bi Brazilija začela korak za korakom postajati nova svetovna velesila. Brazilija ima svojo lastno medijsko produkcijo, s katero lahko tekmuje z ZDA. Recimo tudi, da bi z gospodarstvom razvila še vojaško moč in se pričela obnašati podobno kot ZDA in bi počasi, z dobljenimi vojnami, ustvarila svoj imperij vojaških oporišč po svetu. Kljub temu ne bi čez noč polovica sveta razumela portugalsko. Bil bi potreben čas, desetletja, da bi brazilska kultura prodrla po vsem svetu in bi za brazilske politike in filmske igralce vedeli skoraj vsi do zadnjega kotička na planetu.

Da se to zgodi, da angleščino kot prevladujoč jezik nadomesti kak drug, je seveda čisto možno, vendar se to ne bo zgodilo čez noč. Sploh pa se ne bo zgodilo samo s pomočjo vojaške premoči ene države, razen če bi se ta ne obnašala podobno kot Mongoli med svojim osvajanjem ali nacistična Nemčija med svojim. Obstajati mora tudi drugačna privlačnost, ljudje si morajo želeti obvladati nek jezik, ne le, da so v to prisiljeni. Še najmanj zaradi brutalnosti imperija.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s