Aretirali štirinajstletnega fanta – ker je v šolo prinesel doma narejeno uro

Teksas, ZDA, kje drugje.

Mali Ahmed Mohamed, ki ga zanimata robotika in strojništvo, je doma sam sestavil uro, ki jo je naslednji dan odnesel v šolo v Irvingu, v Teksasu. Z usodnimi posledicami. Najprej jo je pokazal učitelju tehnike, ki mu je svetoval, naj ure ne pokaže drugim učiteljem, zato jo je spravil v nahrbtnik. Med uro angleščine je učiteljica slišala zvoke in Ahmed ji je svoj izdelek pokazal, nakar mu ga je odvzela. Med šesto uro je v razred prišel ravnatelj v spremstvu policista, ki je mladega nadebudneža aretiral in odpeljal. Sledilo je zasliševanje, zakaj je hotel izdelati bombo.

Ahmedu grozi obtožba izdelave lažne bombe.

 photo ahm_zpssmlhsswa.jpg
Mladi terorist

Vidite, ne le, da v ZDA policisti v rokah temnopoltih vedno znova vidijo orožje, zaradi katerih jih potem lahko ubijejo, tudi če se naknadno izkaže, da nobenega orožja ni bilo, če mlad musliman doma izdela uro, se že bojijo terorističnega napada. Ali mladoletniku pripišejo željo zastraševati svoje sošolce in učitelje.

Na twitterju lahko pod hashtagom #IStandWithAhmed spremljate številne odzive. Odzval se je celo predsednik ZDA, Barack Obama, ki je Ahmeda vpašal, če želi uro prinesti v Belo Hišo in zapisal, da bi morali še več otrok navdihniti, da bi jim bila všeč znanost. Začetnik Facebooka Mark Zuckerberg pa je zapisal, da bi imeti znanje in ambicijo ustvariti nekaj dobrega moralo voditi k aplavzu, ne k aretaciji.

V šoli v Irvingu medtem vztrajajo pri upravičenosti svojega ravnanja.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s