Novice o Ciprasovi smrti so bile preuranjene

Na predčasnih volitvah v Grčiji je slavila Siriza, ki bo skupaj z Neodvisnimi Grki ponovno sestavila vladajočo koalicijo. Kljub vsemu, kar se je zgodilo od pomladanskih volitev, je Siriza dobila le pol odstotka manj, 35,5%. Tisti, ki so posmehljivo napovedovali smrt populista iz Grčije, so se zmotili.

Cipras ostaja v grški politiki in hkrati del evropskih premikov in bojev med zagovorniki in nasprotniki varčevalne politike. Veliko vprašanje le, ali je s kapitulacijo pred mednarodnimi upniki, že dokončno odstopil od bolj radikalne politike in s tem Sirizo spremenil v še en klon tretjepotnih socialnih demokracij, ali za prihodnost pripravlja kakšno presenečenje. Sirizo so že zapustili nekateri njeni bolj radikalni člani, Cipras pa je na poti, da uresniči tisto, kar se je sporazumel  z upniki.

Bolj zanimivo vprašanje: zakaj Cipras na predčasnih volitvah ni pogorel? Navsezadnje je doživel poraz, niti ni bil pripravljen na bolj usoden spopad, ki bi Grčijo odpeljal ven iz evro območja in mogoče celo iz zahodne vojaške in politične sfere. Morebiti zato, ker večina Grkov noče izgubiti evra, čeprav si želi konec varčevanja. Eno je visokoleteča, celo grozeča retorika, drugo je potem obrniti hrbet evropskim povezavam. Po drugi strani se Cipras je boril, vsaj mnogo bolj kot njegovi predhodniki in velik del grškega volilnega telesa mu, se zdi, to tudi priznava.

Grško gospodarstvo raste. Počasi, a vseeno, se bo ta rast prelila tudi v višji standard Grkov, večjo zaposlenost, kar bo v prihodnje Ciprasu še koristilo. S tem seveda veliko breme dolgov, ki se je z zadnjo dozo pomoči še povečala, ostaja dejansko neodplačljivo.Slej ko prej bo prišlo do delnega odpisa, ali pa bo Grčija doživela naslednja pogajanja o še eni pomoči. Toda, če bo gospodarstvo močnejše, bodo Grki imeli tudi več možnosti, da bolj odločno rečejo ne naslednjim izsiljevanjem.

Še nekaj. Siriza je ponovno povozila grško socialno demokracijo, ali socialiste, Pasok. Očitno se je zgodil globlji premik na političnem prizorišču, ki bi si ga med socialnimi demokracijami k srcu morali vzeti tudi drugod po Evropi. Obstaja želja po bolj radikalni politiki, ki utegne izbrisati zmerneže.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s