Spolna zloraba mladoletnikov je v njihovi kulturi

O tem, da so se afganistanski zavezniki tujih sil v državi radi spravljali na mladoletne dečke, sem zasledil že v nekem skandinavskem dokumentarcu, a ta zgodba v The New York Timesu me je vseeno šokirala.

Preberite sami, a dolga zgodba na kratko, med afganistanskimi poveljniki ni bilo nič nenavadnega, če so se spravljali na mladoletnice in mladoletnike. Eden je nekega fanta celo z verigo pripel k postelji in ga imel za spolnega sužnja. Ko se je ameriški vojak odločil to nagnusno početje prijaviti svojim nadrejenim, so mu ti odvrnili, da je takšna pač afganistanska kultura in naj se obrne proč. Še več, ko sta dva ameriška vojaka pretepla afganistanskega poveljnika, posledica ni bilo nobeno odlikovanje. Enemu so odvzeli poveljstvo in ga umaknili iz Afganistana in se je do zdaj že upokojil, drugega še vedno silijo, da bi zapustil oborožene sile.

Ko to prebereš, še malo bolj razumeš ameriško zunanjo politiko.

Ni važno kakšni so, važno da so naši. Tudi, če si dolgoročno s tem nakoplješ več problemov, kot jih rešiš. Afganistanci zagotovo niso lepo gledali na takšno obnašanje tujih zasedbenih sil in so se le še bolj upirali.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s