Kitajska mornarica na poti v Sirijo?

Rusija preko Irana in Iraka po zračnem mostu sirskim zaveznikom dobavlja najnovejšo tehniko, hkrati pa na zahodu, v Latakiji gradi vojaško oporišče z letališčem, kamor je že namestila bojna letala. Tudi skozi Bospor v Sirijo po morju prihaja vojaška pomoč. Iran podobno počne že kar nekaj časa. Medtem se pojavljajo govorice, da je na poti v Sirijo kitajska mornarica.

 photo rusvsir_zps7chdvzrl.jpg
Ruska pomoč v orožju Siriji prihaja tudi po morju – ladja Saratov na poti skozi Bospor

Imamo torej možnost velike koalicije med Rusijo, Kitajsko, Iranom, Hezbollahom, sirskimi in iraškimi oblastmi, v boju proti Islamski državi. Težko, da bi v Siriji takšna koalicija razlikovala med skrajneži Islamske države in bolj zmernimi uporniki. No, ti zmerni uporniki so bolj kot ne le slaba šala, če orožje, ki jim ga dajo ZDA, potem preprosto podarijo skrajnežem.

Kljub temu, zgoraj omenjena koalicija bi lahko v Siriji trčila ob interese ZDA, Turčije in Saudske Arabije, ki si resnično želijo oddstraniti Asada, v saudskem primeru pa radikalno zmanjšati vpliv Irana. Kaj bi pri tem kopičenju sil na Bližnjem Vzhodu sploh lahko šlo narobe?

 photo liaoning_zpsgpehfvjt.jpg

Zgoraj bi naj bila fotografija zasidrane kitajske letalonosilke v sirskem Tartusu. Debka poroča, da bi naj letalonosilka skozi Suez prišla 22. septembra, a da je brez letal, ki bi naj prišla preko Irana in Iraka. Kitajska bi naj tudi poslala 1000 svojih vojakov za boj z Islamsko Državo.

Advertisements

2 thoughts on “Kitajska mornarica na poti v Sirijo?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s