O političnih pokvekah in Cerarjevi zmerni desnici

Kaj je desnica, kaj levica, kaj zmerno in kaj skrajno, kaj je socialna demokracija, kaj liberalizem, kaj konservativci, to je pogosto odvisno od zornega kota tistega, ki daje oznake, ne le od v kamen vklesanih definicij. Za nekoga, ki se nahaja na bolj radikalnem robu, je že vse, kar se za drugega zdi povsem normalno, zdi skrajnost na drugem robu. Zato ni nič presenetljivega, če se o položaju Cerarjeve Stranke modernega centra krešejo mnenja.

Grega Repovž (ni edini) meni, da gre za politično stranko zmerne desnice:

Njen nagovor je konservativen, njena ekonomska politika je konservativna, njeni ideološki pogledi (skupaj s predsednikovim poudarjanjem etike in morale) pa so popolnoma na liniji sodobnega konservativnega političnega jezika. A poudarek je prav na sodobnem: SMC ni nazadnjaška konservativna stranka, ampak sodobna. Njena stališča niso zaprašena in ovenčana z zgodovino, ampak stališča, ki jih danes zagovarja večina evropskih konservativnih strank, z zadržanim, vendar podpornim odnosom do cerkve, in seveda malce bolj mehko, a kljub vsemu jasno neoliberalno ekonomsko agendo vred.

Jasno je, zakaj je Repovž napisal takšen komentar in zakaj se jih veliko strinja z njim. Iz tega sledi tudi, da ‘nobena slovenska politična stranka ni taka neverjetna politična pokveka kakor prav SDS’, kakor se izrazi Repovž. Če je SMC politična desnica, je SDS potem radikalizem v najhujši obliki.

O SDS imam izredno slabo mnenje in se strinjam, da gre za politično stranko, ki v slovenski politični prostor vnaša nemir, zaradi katerega je politično konservativnim silam v Sloveniji skoraj nemogoče doseči zmago na volitvah. Zato ostajamo ujeti v cirkusu instant strank, zgodovinskih zamer, ki prekrivajo mnogo pomembnejša vprašanja sedanjosti in spopadov na razbiti politični levici, kjer se mešajo bolj radikalno socialistična mnenja in proti sredini usmerjene, roza obarvane politične stranke, ki hodijo po poteh Blairove tretje poti. Zaradi SDS je onemogočena skoraj vsaka širša debata, saj se na koncu vse vrti samo še okoli njihovega voditelja, Janeza Janše.

Je SMC politična zmerna politična desnica? Na nek način že, toda opozoriti gre na večje razsežnosti političnega prostora. Če imamo na enem robu Združeno Levico, ki končno zopet dodaja možnost izbire bolj odločne socialne demokracije, takšne, ki se ne bo za vsako ceno priklanjala ekonomsko liberalnim pogledom na svet, z vsem krčenjem pravic zaposlenih, manjšanjem vloge države, nižanjem davkov za bogatejše, imamo na desnici tudi ljudi, ki želijo bolj radikalno politično desnico. Če bo enkrat izginila zmeda SDS, bomo priča vzponu politične stranke, ki bo proti EU, proti centralizaciji, proti feminizmu, proti priseljevanju, za konservativne temelje, za svobodni trg, stranko pač, kakršnih vidimo kar nekaj v zahodnih državah. In če že ne strank, vsaj gibanj. Ah da, mimogrede, v takšnih političnih strankah in gibanjih pogosto povsod vidijo komunistične grožnje. Ste za višjo minimalno plačo? Komunist! Za državno zaganjanje gospodarstva? Komunist! Itd…

Med takšno novo desnico in novo levico tipa Siriza ali ZL bo nasprotovanje zelo hudo, za volivce pa bo obstoj obeh pomenil večjo izbiro. Čeprav prihod takšnih političnih sil prinaša tudi nekaj nestabilnosti v sistem, hkrati omogoča tudi večji razpon debat o tem, kam v prihodnosti usmeriti razvoj države in družbe.

Zame je SMC bolj kot zmerna desnica, izraz diktature političnega centra, ki je prevzel ravno to, kar Repovž imenuje za desničarske politike. Je stranka elit, ki skuša krmariti med različnimi zahtevami skupin v družbi, a vedno tako, da gospodarstvo raste, da so bogatejši zadovoljni, država stabilna, proračun koliko toliko uravnotežen. Gre za instant stranko, kakršne je mogoče poljubno ustvarjati, ker ohranjajo status quo v državi, ker zagotavljajo stabilnost, ker so garancija, da se nič posebnega ne bo spremenilo. Oziroma, da če se bo že kaj spreminjalo, bo to postopno, vse v okvirjih prevladujoče ideologije, ki nam jo predpisujejo ne le vodilni v gospodarstvu, finančni industriji in medijih, ampak tudi recimo v zabavni industriji. V Sloveniji to vključuje tudi mandarine v javnem sektorju, za katere bo v vsakem primeru dobro poskrbljeno.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s