Vse kar ostane, so laži

Odjeknila je novica, da so štiri rakete, ki jih je ruska mornarica na cilje v Siriji izstrelila iz Kaspijskega morja, strmoglavile v Iranu, so bile ene izmed prvih besed v današnjih poročilih ob sedmih na radiju Slovenija. Neimenovani viri v ameriškem obrambnem ministrstvu so tako povedali in medijsko kolesje se je zavrtelo. Hkrati smo dobili še en dober primer, kako deluje propaganda in kako zelo neustrezno novinarsko sceno imamo, tudi na javnih servisih.

Rusija posreduje v Siriji, pri tem uporablja tudi najmodernejše orožje in ničesar, razen odprte vojne ni, kar bi ZDA še lahko storile, da bi to preprečile. Vse kar ostane, so laži.  Bolje, kot se osredotočiti na spoznanje, da lahko Rusi natančno zadevajo cilje tudi 3000 kilometrov proč, je poniževati  njihove uspehe. Bolje, kot priznati, da imajo ruski napadi učinek v vojni, napovedovati katastrofalne posledice za rusijo. Dokazi pri tem niso pomembni, kakor tudi niso bili pomembni pri trditvah, da se v Donecku in Lugansku bori ruska redna vojska.  Večina zahodnih medijev bo besede ameriških državnih uradnikov vzela za suho zlato.

Vidimo lahko tudi, kako deluje medijsko kolesje. Iz večjih ameriških medijskih hiš se novice zelo hitro razširijo na majhne, recimo jim satelitske medije po svetu, ki nekritično povzamejo njihovo poročanje. V resnici takšna novica ne sodi na naslovnice ali na začetek oddaj, saj jo je najprej šele treba dodobra preveriti, če sploh drži. No, a ne pričakujte tega. V naslednjih dnevih in tednih bomo deležni številnih poročil o ruskih vojnih zločinih ali napakah. Bombardirali bodo bolnišnice in šole, njihova letala bodo padala z neba, imeli bodo nekaj tisoč mrtvih vojakov in ne bodo zadeli niti enega cilja Islamske države.  Če verjamete.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s