Vlada v Tripoliju grozi s poplavo migrantov v Evropo, če je ta ne bo priznala

Da ne bomo še jokali za Gadafijem.

Ne me razumeti narobe, nimam posebnega sočutja do diktatorjev, niti me ne skrbi toliko njihova usoda. Toda, če se velike sile že lotevajo njihovega odstranjevanja, imajo tudi odgovornost, da poskrbijo za posledice. Če so libijskim upornikom pomagale zrušiti Gadafija, bi morale potem v Libijo investirati zadostna sredstva, od denarja, tudi do vojakov in strokovnjakov, da država ne bi propadla. A lažje je prilivati olje na ogenj, kot se soočiti s posledicami svoje politike. Podobno velja seveda tudi za Sirijo.

Libija je razbita država. Iz tistega dela, ki mu vladajo iz Tripolija in ki ga mednarodna skupnost ne priznava, za legitimno namreč smatra vlado v Tobruku, prihajajo grožnje z migranti. Da, množice ljudi so lahko tudi orožje, s katerim groziš ali celo destabiliziraš druge države. Govornik za tuje medije pri vladi narodne rešitve v Tripoliju, Jamal Zubia je po poročanju The Telegrapha, zagrozil, da bodo najeli ladje, s katerimi bodo čez Sredozemlje poslali afriške begunce. Po poročanju The Telegrapha, naj bi Libija za zadrževanje migrantov namenjala milijone funtov, vendar bi lahko vlada v Tripoliju, če Evropa ne bo priznala njene avtoritete, spremenila to politiko.

Evropa se ta čas z večjo begunsko krizo sooča na balkanski poti, ki vodi v Nemčijo, zaradi česar je druga kriza, v Italiji, pozabljena, a zaradi tega ni nič manj resnična. 130000 migrantov je letos do septembra že prišlo čez Sredozemlje v Italijo.

Napačne odločitve v zunanji politiki imajo posledice. V preteklih letih je bilo teh odločitev kar nekaj, zaradi česar zdaj žanjemo, kar so neodgovorni politiki sejali. Tudi v Sloveniji.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s