Zakaj zaupati ameriškim obveščevalnim službam ob strmoglavljenu ruskega potniškega letala nad Sinajem?

Za zdaj o vzroku za strmoglavljenje ruskega potniškega letala v Egiptu lahko samo domnevamo. Dokler ne bomo dobili uradnih rezultatov preiskave, bomo lahko le razmišljali, ali je bila kriva tehnična napaka, ali je bila podstavljena bomba, ali so letalo sestrelili pripadniki Islamske države, kakor ti sami trdijo. Kljub temu pa to ne pomeni, da zahodne obveščevalne službe ne bodo preko medijev lansirale svojih teorij. Namen takšnega delovanja je jasen.

Mediji so se še enkrat več izkazali za poslušne prepisovalce zgodb, ki jim jih lansirajo. Dokaj nekritično naprej kotalijo zgodbo o morebitni podstavljeni bombi. Morebiti je res bomba zrušila rusko letalo, morebiti ga ni. To ni pomembno. Pomembno je nekaj drugega. Da ZDA iz zaveznikom ustreza ta zgodba, češ, teoristi so se maščevali Rusom za njihovo posredovanje v Siriji. Ker do zdaj od sovražnega ognja ni umrl noben pripadnik ruskih oboroženih sil, potrebujejo pa vsaj en dokaz, da se bo Rusiji posredovanje grdo maščevalo, je dobro tudi padlo letalo.

Imamo še drug vidik te zgodbe. Egipt se vse preveč nagiba k Rusiji, zato je strel čez bok egiptovske države, ki veliko denarja dobi od turizma, razumljiv. Velika Britanija bo iz Šarm el Šejka celo evakuirala svoje turiste. Morate si misliti, kaj to pomeni za sloves Egipta, kaj to pomeni za pripravljenost turistov, da še pridejo.

Čas bo že pokazal, kje leži krivda za strmoglavljenje ruskega letala. Lahko se zgodi, da niti uradni izsledki ne bodo spremenili mmnenja nekaterih, ki so že prepričani, da vedo, kaj se je zgodilo. Medtem pa bo, v okvirjih nove hladne vojne, v kateri živimo, divjala medijska propaganda z raznimi neimenovanimi viri in domnevami obveščevalnih služb.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s