Kaj pravzaprav bombardirajo?

Po terorističnih napadih v Parizu je Francija morala odgovoriti. Da bi preprosto obmolknili ob grozi napadov, da se ne bi maščevali, ni šlo. Zato so začeli bombardirati cilje Islamske države v Siriji. Zanimivo, da so le te tako enostavno našli, potem ko zanje očitno nekaj let niso vedeli.

Ne, iskreno, ali so Francozi že prej vedeli, kje se nahajajo cilji Islamske države in jih niso hoteli napasti, ali pa bombardirajo na slepo, puščavo, prazne stavbe, ali še hujše, civilne cilje. Eno ali drugo bo držalo.

Podobno je z nekaterimi ruskimi napadi. Veliko je neposredne podpore sirskim oboroženim silam, toda veliko je tudi medijskega šova in preizkušanja celotnega ruskega arzenala. Tudi Rusi, težko da točno vedo za vsako oporišče ali poveljniško mesto ali skladišče Islamske države v Siriji ali drugih upornikov. Je pa vsekakor priročno nanekrat preizkusiti nekaj deset bombnikov ali celo manevrirne rakete z ladij in podmornic. Ruske oborožene sile so do zdaj prikazale že marsikaj. Ne smemo niti pozabiti na propagando.

V resnici je edino pomembno, kakšen napredek na terenu dosegajo ali sirske, ali iraške oborožene sile, ali Kurdi. Če ruski, francoski ali katerikoli drugi obveščevalci odkrijejo položaje skrajnežev, jih njihova letalstva lahko uničijo. Vendar pa je bolj pomembno, kaj se dogaja na tleh, na samih frontah. Prisotnost ruskega letalstva je upornike že prisilila k spremembi taktike, tako pač je, če imaš nad glavo nevarnost. Pripomogla je tudi režimu, da je s pomočjo svojih in zavezniških sil dosegel pomembne uspehe. Na koncu bodo Islamsko državo lahko uničile le kopenske sile. In to se lahko iz kaže za zelo težko opravilo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s