Turčija kot branik Evrope

Kdo bi si lahko mislil, da so Turki zanalašč puščali množice beguncev in migrantov v Evropo, da bodo zdaj dobili denar za njihovo zadrževanje in jih bodo pri miru pustili pri temi človekovih pravic in Erdoganove vedno bolj avtoritarne vladavine.

EU in Turčija sta se sporazumeli, da bo slednja branik, ki bo članice EU stal 3 milijarde evrov. Turki so se hitro lotili dela in polovili 1300 migrantov namenjenih v Grčijo. Morebiti prav zaradi tega ne bo nekaterim državam  na balkanski poti treba postaviti ali dokončati ograj, s katerimi so se želele zavarovati, da ne bi postale zadnja postaja na poti tisočev in tisočev nesrečnikov, ki bežijo pred vojnami in revščino. Vsekakor pa bi turški stop uporabi njihove države za odskočno desko v Grčijo lahko pomenil mnogo manj ljudi na poti v obljubljeno deželo Nemčijo.

Turčija je v kratkem času uspela narediti dvoje. Zameriti se Rusom in postati nepogrešljiva EU. Prvo je za njih zelo slabo, saj so si s tem zaprli vrata še bolj poglobljenemu sodelovanju, ki bi jih naredilo manj odvisne od zahoda. Drugo je zanje dobro, saj jih zahodni partnerji ne morejo več enostavno pritisniti ob zid, ne da bi tvegali maščevanje. Številni evropski politiki si bodo namreč dobro zapomnili leto, ko zaradi množic migrantov in beguncev niso vedeli kje se jih drži glava. Če bo to pomenilo, da bodo v zameno za mir morali prenašati turškega predsednika Erdogana, bodo to brez premisleka storili. Celo kakšno vključevanje Turčije v EU jim bo uspelo obljubiti, čeprav se tega ne bodo niti približno imeli namena držati.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s