Za prepoved burk in nikabov

Delitev na naše in vaše in posledično zagovarjanje rešitev, ki jih predlaga ena ali druga stran, pogosto pripelje do prav smešnih zapletov in nasprotij. Tako je tudi v primeru predloga SDS, da bi v Sloveniji prepovedali nošnjo burk in nikabov, ženskih pokrival, ki deloma ali v celoti zakrivajo obraz.

Rezultat? Prav goreče nasprotovanje na politični levici. Kar naenkrat je zakrivanje žensk z oblačili, zaradi katerih ne vidite niti njihovih oči, človekova pravica. Predlog SDS je le spodbujanje sovraštva do muslimanov, torej do neke druge kulture in religije in vsi vemo, da morajo vse religije in kulture, razen krščanstva, imeti vse pravice. Kar je zopet posledica delitve na naše in vaše, ne pa nekega poglobljenega premisleka.

Podpiram prepoved burk in nikabov. Ne vem le, kje potegniti mejo. Jasno pa je, da tako oblečene ženske ne morejo biti zaposlene v javnem sektorju, v policiji ali vojski. Gre za delitev države in religije, saj verjamem v sekularno državo, kjer ni mesta za nobene verske simbole. Sploh pa ne takšne, ki simbolizirajo zatiranje žensk, njihovo poniževanje na raven drugorazrednih državljanov. Kar se tiče tega, kako se kdo oblači doma, to ni stvar države in njene kaznovalne politike, hkrati pa bi to bilo zelo težko regulirati. Pravo vprašanje je torej, ali prepovedati nošnjo nikabov in burk na ulicah ali v trgovinah.

Politična levica se zavzema za enakopravnost žensk, v tem primeru pa gre v skrajnost podpiranja zatiranja žensk. Kdo pri zdravi pameti pa verjame, da bo ženska, ki ji bo v ozadju vladal islamski skrajnež, po resnici povedala, kako se želi oblačiti. Na zunaj bo prav vpila, kako lepo ji je pod burko. Verjeti, da se bodo ženske iz takšne represivne kulture izvile z bojem, je malo naivno. Če bi temu bilo tako, bi lahko ženske v Saudski Arabiji že zdavnaj vozile, a jim tega ne dupuščajo, celo zapirajo jih za ta prestopek.

Res je, da Slovenija ni Saudska Arabija, niti Francija ni, toda to še ne pomeni, da ni modro že na začetku postaviti pravila. Večja kot je skupnost muslimanov v neki državi, več je med njimi tudi možnosti, da se razvijejo skrajneži in začnejo terorizirati vse druge. Če ne z besedami, tako da kakšni ženski vržejo kislino v obraz in potem bodo druge zelo dobro premislile, če se morebiti ne bi bilo modro prilagodtiti njihovim zahtevam. No, za prisilo, kako se oblačijo, lahko kmalu sledijo zahteve, da se ne zaposlijo, da so pokorne svojim moškim, da se ne šolajo. Bo politična levica tudi potem trdila, da je to le kultura zatirane manjšine, ki jo je treba spoštovati? Upam da ne.

Mnogi se tako bojijo domačega fašizma, da so nesposobni videti nevarnosti, ki izvirajo od drugod. Da se zdaj norčujejo iz predloga za prepoved burk in nikabov ali besno zahtevajo podiranje ograj, s katerimi evropske države skušajo zaustaviti priliv beguncev in migrantov, lahko pojasnimo z zakoreninjenim sovraštvom do domačih političnih nasprotnikov. Ker je Janez Janša proti burkam, potem burke morajo zagotovo biti nekaj dobrega. Ker politična desnica svari pred muslimanskimi skrajneži, potem mora biti vsak begunec ali migrant, ki je hkrati še musliman, najmanj angel.

Tu ni racionalnega premisleka, tu so le naučeni refleksi. Kar je nevarno, da ne rečemo neumno. Slediti je treba svojim vrednotam in jih braniti in te vrednote, namreč svobodo, enakopravnost, delitev države od pretiranega vpliva religije, pravico prehranjevati se, kakor komu drago, moramo ohraniti, sicer se bomo nekega dne zbudili v neprijetnem položaju, ko bodo vladale neke druge vrednote. Če to pomeni, da je potrebno pridobitve boja naših prednikov braniti z represijo, potem se tega ne smemo ustrašiti.

Politična levica mora tudi paziti, da zaradi strahu pred domačim fašizmom ne bo popolnoma odbila večine staroselcev, ki se bodo začeli spraševati o njeni iskrenosti, po drugi strani pa tudi ne bo mogla nagovarjati vseh manjšin, na katere toliko stavi. Trenutek resnice bo prišel, ko bodo mladi muslimani napadli udeležence parade ponosa, češ, da žalijo njihovo vero in kulturo. Obe tej nasprotni si manjšini bo potem zelo težko hkrati nagovarjati.

In če se obrnemo še na skrajneže na politični desnici, se lahko zopet vprašamo, zakaj tako nasprotujejo priseljevanju muslimanov. Namreč, s seboj prinašajo večinoma konservativne poglede na svet, ki jih podpirajo tudi sami. Razen verskega spopada, imajo mnogo stvari skupnih. Lahko si predstavljamo, da bo ravno s sodelovanjem bolj konservativnega imigrantskega prebivalstva v prihodnjih desetletjih politična desnica po Evropi uspela obrniti trend podeljevanja pravic istospolno usmerjenim, omejila svobodo govora, ko bo šlo za verske zadeve in zmanjšala enakopravnost žensk (jih pregnala nazaj v kuhinjo, vse v imenu družine), hkrati pa močno omejila moč feminizma.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s