Od Ukrajine do Turčije, obkoljevanje Rusije

Ta karikatura dobro izraža ameriški načrt obkoljevanja Rusije, podoben strategiji iz prve hladne vojne. Na drugi strani velike evroazijske kopnine, se uveljavlja podobna strategija obkoljevanja Kitajske.

 photo prt_zpsqw3j0wde.jpg

Da bi ZDA obdržale svojo prevlado, potrebujejo zaveznike. Preprečiti morajo, da bi bodisi Rusija, bodisi Kitajska, kot dva njena največja konkurenta, uspela ustvariti večje interesne sfere, iz katerih bi ZDA bile izključene. To je najlažje storiti tako, da se poglabljajo prepadi med obema državama in njenimi sosedami.

Dobra primera sta Ukrajina in Turčija. Prvi konflikt je služil za discipliniranje evropskih zaveznikov ZDA, ki so proti Rusiji uvajali sankcije in v zameno dobili ruske, hkrati pa za širjenje sovraštva do Rusov v Ukrajini. Ta država bo ostala bojišče, ali se bo prelevila v oporišče, iz katerega bo mogoče ogrožati Rusijo. Turčija je s sestrelitvijo ruskega jurišnika postala nov ruski nasprotnik, ustavljena je možnost poglobljenega gospodarskega sodelovanja med obema državama, plinovod do držav južne Evrope je dokončno mrtev.

Za ZDA je pomembno, da si pridobivajo zaveznike, katerim lahko v primeru vojne pomagajo do zmage, ni jim treba skrbeti, da bi morali braniti svoje nacionalno ozemlje. Če bi prišlo do vroče vojne med Rusijo iz ZDA, bi se vojna vodila v prostoru od Poljske in Slovenije do vrat Moskve, le tu in tam bi kakšen udar doletel Američane. Tukaj bi tudi bilo največ uničenja.

Podobno se godi v vzhodni Aziji. ZDA bodo v prihodnosti težko tekmovale s Kitajsko. Vsekakor bodo še kar nekaj časa imele tehnološko prednost, kar se bo prevedlo v boljše oborožitvene sisteme, toda kitajsko gospodarstvo, ob ogromnem prebivalstvu, bo vedno bolj sposobno podpirati večje oborožene sile kot ZDA. Ko bo enkrat na eno modernejšo ameriško letalo prišlo pet kitajskih, bodo ZDA zelo težko zmagale v vojni. Prav zato bodo skušale ustvarjati ali poglabljati že obstoječe prepade med Kitajsko in sosedi. Japonska, Filipini, Tajvan, mogoče celo Južna Koreja, Malezija itd., bodo v primeru vojne bojišče, ZDA bodo spet, razen občasnih napadov, relativno varne. Uničenje bo omejeno na vzhodno Azijo.

V jedrskem svetu, bo prej kot do totalne vojne prihajalo do gospodarskih vojn, do sankcij, zapiranja možnosti trgovanja in do manjših vojn v šibkejših državah, kjer bodo krvaveli posredniki in kamor se bo dovažalo orožje, svetovalce, tu in tam posredovalo. Sirija je dober primer takšnih vojn. Na kratko, obstaja velika možnost, da bomo v prihodnje živeli v drugi hladni vojni, z ZDA in zavezniki na eni in Rusijo in Kitajsko na drugi, pokalo pa bo povsod tam, kjer bodo države strateško pomembne, a nesposobne upreti se spletkarjenjem zunanjih sil.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s