Nepredvidljiva ameriška predsedniška tekma

Do prvih odločilnih bojev v tekmi za republikansko in demokratsko nominacijo za kandidata za predsednika ZDA v Iowi ni več daleč, ankete javnega mnenja pa kažejo, kako zelo težko je napovedovati, kdo bo na koncu zmagovalec.

Donald Trump, tako je šla konvencionalna logika, ni imel možnosti. Njegova sicer visoka podpora se bo vsak čas zrušila, volilno telo bo spoznalo, da gre za demagoga, ki nima veliko razumevanja delovanja sveta, njegovi izpadi bodo odgnali zmerneže, republikanci bodo izbrali nekoga, ki bo sposoben premagati demokratskega kandidata. Toda čas je tekel, Trump pa je kar vztrajal na vrhu javnomnenjskih raziskav. In še vedno je tam. Bush ali Rubio, na primer, ki bi jima pripisovali veliko več možnosti, sta daleč zadaj. V Iowi se bo Trump za zmago pomeril s Tedom Cruzom in zmaga v tej državi lahko zmagovalcu da velik polet.

Na demokratski strani je bila tekma razglašena za odločeno, še preden se je začela. Hillary Clinton vendar ne more ogroziti nekdo kot Bernie Sanders? Toda, bližje so dnevi odločitev, bolje kaže Sandersu.

Morebiti se moramo vprašati, zakaj so nekateri kandidati že na začetku označeni kot vodilni in primerni, drugi pa kot brez možnosti. Zakaj se trdi, da bo Hillary Clinton pometla s konkurenco? Zakaj se Sandersa ignorira? Zakaj se Trumpa napada z vsemi medijskimi topovi? V ozadju so interesi lastnikov medijev, mnenjskih voditeljev, ki želijo, da bi nekdo zmagal. Toda ne živimo več v svetu, kjer bi nekaj večjih medijskih hiš lahko diktiralo, kaj naj ljudje mislijo.

Internet je izrednega pomena. Ljudje lahko nefiltrirano spremljajo politike in si sami ustvarjajo mnenje. V tako razdeljeni družbi, kot je ameriška, ima veliko vlogo zmožnost kandidatov, da nagovarjajo čim več različnih skupin. Televizija, kot osrednji medij s svojimi legijami ‘strokovnjakov’, ni več vse pri tem početju. Marsikaj se da doseči samo preko socialnih omrežij in spletnih strani. Po drugi strani je vedno bolj očitno, da obstajajo cele skupine ljudi, ki jim je dovolj vsiljene politične korektnosti in podpirajo kandidate, ki si upajo izreči, kar sami mislijo. Tako zelo celo, da niti ogromna mašinerija in strankarska podpora ne moreta več pretehtati.

Preden bo te igre konec, bo nad volivce vrženih še ogromno oglasov, nekateri kandidati bodo izpadli, zaradi česar se bodo potem odstotki selili sem ter tja. Prav na to stavijo kandidati, kakršen je Marco Rubio. Da jim bodo zmerneži padli v naročje, potem ko bo neposredna konkurenca izpadla in da bodo na tak način premagali Trumpa ali Cruza. Nikakor ni torej še odločeno, kdo bo zmagovalec. Iowa in News Hampshire zmagovalcu niti ne nudita veliko glasov. Niti približno toliko kot Florida, Teksas, New York ali Kalifornija.

Skoraj jasno pa že je nekaj. Samo čudež lahko v Belo hišo pripelje še enega Busha.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s