Foxova predsedniška debata brez Trumpa

A tudi tako je bil Donald Trump v republikanskem soočenju še kako prisoten. Med preostalimi republikanskimi kandidati namreč vlada isti duh, ki poganja podporo Trumpu. Vsaj tako misli Max Fisher v Voxu.

Po Fisherju je republikanska stranka v preteklosti s širjenjem strahu in teorij zarote, tlakovala pot politiku, kakršen je Trump. Tako so tudi v tokratnem soočenju kandidati veliko govorili o nevarnosti terorizma, predstavljali demokrate kot šibke v boju proti islamskim skrajnežem in obljubljali odločen boj. Dolga leta širjenja politike strahu in teorij zarot, kar je izdatno pomagal širiti tudi Fox News, so pripeljala do trenutka, ko Trump preoblikuje republikansko stranko, pri čemer ruši status uveljavljenih republikanskih politikov in komentatorjev. V Trumpovem ne sodelovanju v soočenju na televiziji Fox News, je le ta le naredil še en korak naprej.

Donaldu Trumpu skoraj nihče ni napovedoval možnosti zmage v republikanski tekmi za kandidaturo za mesto predsednika ZDA, a zdaj je ta že tako priljubljen in močan, da se lahko mirno odreče podpori takšne institucije, kakršen je Fox. Težko, da mu bo to pretirano zbilo visoko podporo. In podpora je visoka. Trump gre v boj v Iowi, kjer bo potekala prva v seriji mnogih bitk na poti do končne zmage, kot vodilni, sledi mu Ted Cruz, ki v marsičem nagovarja podobno volilno telo. Še en razlog več, da si pri preračunavanju podpore lahko izbijemo iz glave, da bo manj kandidatov na koncu pomenilo večjo podporo ‘zmernim’ kandidatom med republikanci. Kot na primer Marcu Rubiu. Če kaj, potem kaže, da se bodo Cruzovi podporniki prej preselili k Trumpu.

Iowa je seveda samo ena država, toda tudi drugod se vedno bolj kaže Trumpova moč.

Kot piše Fisher, gre za posledico preteklih republikanskih sporočil. Pomagali so ustvariti jezne in prestrašene množice, ki mislijo, da Obama in demokrati delajo na tem, da bodo ZDA spremenile v provinco Islamske države, da odpirajo meje in da so zmanjšali moč ameriških oboroženih sil. V marsičem se gre s to ugotovitvijo strinjati, vendar obstajajo tudi drugi razlogi za Trumpov vzpon.

Terorističnih napadov islamskih skrajnežev ni mogoče zanikati in pomesti pod preprogo. Pripadniki Islamske države sami delajo vse, da bi se predstavili kot čim bolj grozljive. Številni, ne le Američani, se bojijo in so jezni. Podobno je tudi v Evropi in nobena cenzura tega ne more več spremeniti. Ker se bojijo in ker so jezni,  zahtevajo odločne in energične politike, ki obljubljajo, da bodo povrnili varnost in bodo svoje države okrepili.  Gre tudi za upor množic proti elitam, katerekoli politične barve že, kar lahko v ZDA vidimo tudi pri demokratih v osebi Bernija Sandersa. Stare politične sile in njihovi podaljški in podporniki v medijih, ki pridigajo o tem, kdo je izvoljiv in primeren za kakšno funkcijo, imajo vedno manj moči. Ko napadajo politike, kakršen je Trump, češ da so nesposobni gobezdači, le še prilivajo olja na ogenj. Malokdo jih še posluša.

Fisher meni, da so republikanci sami ustvarili ekosistem teorij zarot in paranoje, ki poganja Trumpa, zaradi česar ta od znotraj lahko uničuje republikansko stranko. Mnogo bolje bi bilo reči, da so takšne razmere le pomagali soustvariti, da so izkoriščali strah in da drugače niti ne znajo več. A tudi če tega ne bi počeli, bi zelo verjetno slej ko prej tudi v ZDA končali s politikom, kakršen je Trump, ki bi nagovarjal velike dele volilnega telesa.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s