Stotine zamaskirancev po Stockholmu preganjalo migrante

V petek zvečer je stotine zamaskiranih moških na želežniški postaji v Stockholmu preganjalo migrante. Eden je bil aretiran zaradi napada na policista, trije ker so bili zamaskirani, kar je na Švedskem prepovedano. Pred tem so delili letake, na katerih je pisalo ‘Zdaj je dovolj!” To naj bi bilo povezano z umorom socialne delavke Alexandre Mezher,sicer libanonskega porekla,  ki je bila s strani petnajstletnega storilca do smrti zabodena v begunskem centru.

Švedska je v lanskem letu prejela 160000 prosilcev za azil. Zaradi velikega pritiska je že začela nadzorovati svoje meje, napovedan pa je tudi izgon kar 80000 migrantov.  Čeprav se jih veliko razglaša za begunce iz Sirije, Iraka ali Afganistana pa je dokaj očitno, da v Evropo in tako tudi na Švedsko, pogosto prihajajo migranti iz drugih držav, ki lažejo o svojem poreklu, da bi lahko tam ostali. Prav zaradi tega niti tako odprtim družbam, kot je Švedska, ne bo tako težko določiti velikega števila migrantov, ki bi jih naj izgnali.

Ne le javnost, tudi vladajoča politika po Evropi je spoznala, da stvari uhajajo izpod nadzora. Tudi če bi hoteli pomagati beguncem, takšnim, ki prihajajo iz resnično grozljivih vojnih območjih, kakor je sirsko, ima to hude posledice. Kakor kaže epizoda v Stockholmu, niti poskusi cenzure v medijih in prikrivanja napetosti, ne morejo več preprečiti, da se ne bi ljudje sami organizirali in napadali begunce in migrante. Napadov na begunske centre je kar nekaj.  Varnostne sile tega ne morejo preprečiti, kajti eno je preprečevanje napovedanih protestov, kakršne organizira Pegida v Nemčiji, drugo napadi zamaskiranih moških, ki si lahko izberejo katerikoli cilj želijo. Policija preprosto nima dovolj ljudi, da bi lahko nadzorovala vsako ulico, vsak trg, vsako stavbo.

Ravno zaradi tega morajo biti vladajoče politične sile prestrašene. S prihodom še večjega števila beguncev in migrantov se utegnejo napadi, kakršen je bil ta v Stockholmu, preleviti v prave pogrome. Sčasoma se utegnejo celo pojaviti oborožene milice, da ne govorimo o  krepitvi skrajnih nacionalističnih skupin in političnih strank, ki lahko po demokratični poti prevzamejo oblast in potem ostro obračunajo z begunci, migranti in celo z nezaželeno politično opozicijo.

2 thoughts on “Stotine zamaskirancev po Stockholmu preganjalo migrante

  1. Stotine? Malo morgen. Par deset jih je bilo, tako so vsaj vsi mediji objavili, tudi v tujini.
    Od kod avtorju bloga podatek, da jih je bilo na stotine, pa samo on ve.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s