Med svobodo govora in onemogočanjem komentarjev

Podobno kot nekateri slovenski mediji, se je tudi britanski The Guardian odločil, da bo na nekaterih področjih onemogočil komentiranje. Da sta to področji rasizma in migracij, ni težko uganiti. Cilj bi naj bile  strpne debate in  bolj obvladljivi komentarji. Kar drugače povedano pomeni le, da bi pri The Guardianu želeli onemogočiti pretirano pojavljanje mnenj, s katerimi se ne strinjajo.

Je onemogočanje komentiranja napad na svobodo govora? Nikakor ne. Vsak medij ima pač pravico odločati o tem, ali bo dovoljeval, da bodo pod njihove zgodbe ljudje pisali svoje komentarje. V teh časih ima vsak možnost odpreti svoj blog, si postaviti svojo spletno stran in potem izražati svoje mnenje brez nevarnosti, da ga bo cenzuriral kak moderator. Vsak lastnik ima po drugi strani pravico odločati o tem, kakšna sporočila bo širil njegov medij in ali bo kar pri sebi doma dovoljeval kritiko.

Res pa je, da je namen takšnih potez, da se čim bolj zmanjša doseg nasprotnih pogledov. V primeru migracij v Evropo je povsem jasno, da večina medijev zagovarja nekaj povsem drugega, kot večina prebivalstva. V komentarjih se to potem zelo dobro vidi. Res je tam tudi veliko sovraštva, toda nikar se ne slepimo, da je to glavni razlog, da se onemogoča komentiranje. Če bi bila večina komentatorjev na strani medijev in bi hkrati širila sovraštvo do nasprotnikov, bi ob tem z veseljem zamižali.

Širjenje sovražnega govora vsekakor je zaskrbljujoče. Toda, kaj lahko smatramo za sovražni govor? Pozivanje k nasilju vsekakor.  Mar tudi etiketiranje celotnih skupnosti? Recimo temnopoltih ali beguncev ali pripadnikov določene religije? Morebiti. Čeprav, vsi vemo, da je dovoljeno obtoževati vse pripadnike ene religije, če pa to počneš pripadnikom neke druge, si označen za islamofoba. A recimo, da tudi to ne sme biti dovoljeno. Dobro. Toda če gremo naprej, smo že v nevarnosti, da kot sovražni govor, ki ga je treba sankcionirati, označimo izražanje mnenj, da ima določena religija v sebi seme nasilja. Ali da so migranti kot skupina bolj nagnjeni h kriminalu. Vse to se da argumentirano trditi. Lahko rečemo, da je to sovražni govor? Mislim, da ne.

No, nekateri bi prepovedali tudi norčevanje, satiro, stand up komedijo, karikature, vse kar bi lahko užalilo.

Previdnost je tukaj na mestu. Zaradi politične korektnosti ne smemo uničiti svobode govora, ta pa ne sme biti tako sveta, da bi lahko bila zlorabljena za krepitev skrajnežev. Navsezadnje nočemo ne novih Breivikov, ne policijske države, ki ljudi preganja zaradi njihovega mnenja.

Ne, rešitev tega problema ni in ne more biti preprosta.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s