Pričakovana zmaga Trumpa in Sandersa v New Hampshiru

Javnomnenjske ankete so rezultat napovedovale. Edino pravo presenečenje je polom Marca Rubia, a tudi tega lahko pojasnimo s slabim nastopom v zadnjem republikanskem soočenju.

Bernie Sanders je v New Hampshiru povozil Hillary Clinton. Dobil je 60% glasov, njegova tekmica je tako zaostala za 20%. Po Iowi, ko je Sanders le za las izgubil, je to zanj vsekakor dobra novica, a pot naprej bo bolj trnova. Clintonova nima na voljo le več denarja, ampak ji tudi javnomnenjske ankete kažejo več podpore. New Hampshire je za senatorja iz sosednjega Vermonta pač skorajda domače dvorišče.

Kljub temu je za Hillary Clinton to neprijeten, čeprav pričakovan udarec. Izgubila je na vseh segmentih, celo med ženskami, kaj šele med mlajšimi volivci. V naslednjih bitkah bo morala biti bolj prepričljiva. Očitno je, da je podobno kot v republikanski stranki, tudi pri demokratih na delu globoko nezadovoljstvo nad političnimi elitami in da zato bolj vžgejo radikalna sporočila. Sandersova niti niso tako zelo radikalna, če nanje gledamo iz evropskega zornega kota. Gre pač za navadno socialno demokracijo, a za ameriške razmere to vsekakor so.

Zanimivost. Če mislite, da je Bernie Sanders zaradi svoje prepričljive zmage dobil več delegatov, kot Hillary Clinton, se motite. Slednja jih je dobila 15, Sanders 13. Namreč, 24 delegatov se razdeli glede na rezultat na volitvah, od teh jih je 13 dobil Sanders, 9 Clintonova, dva pa sta še neodločena. Osem je še superdelegatov, strankarskih veljakov, ki svoje glasove podeljujejo po lastni odločitvi. Do zdaj je šest teh superdelegatov podporo obljubilo Hillary Clinton, dva sta še neodločena.

Clintonova vsekakor lahko v prihodnje bolj napada Sandersa, toda zdi se, da negativna kampanja ne deluje najbolje. V republikanskem taboru kljub vsem napadom ni nič kaj škodila Donaldu Trumpu. Morebiti je pa nastopil čas, ko velik del Američanov takšnim napadom ne verjame več in le išče nove obraze. Nekaj, kaj Slovenci dobro poznamo. Res je, da ne Sanders, ne Trump, nista nova obraza, a alternativna glasova vsekakor sta.

Med republikanci je Donald Trump dobil 35,3%, guverner iz Ohia Joh Kasich je pristal na drugem mestu s 15,8%. Zmagovalec Iowe Ted Cruz je zasedel tretje mesto z 11,6%, s čimer je zelo hitro konec njegovega poleta. Bolj zanimivo, Marco Rubio, za katerega se je po Iowi zdelo, da lahko združi zmerneže v republikanskih vrstah, je končal celo za Jebom Bushom. Ta je dobil 11,1%, Rubio pa 10,5%. Kmalu lahko sicer pričakujemo, da bo nekaj republikanskih kandidatov izstopilo iz tekme, s čimer se bodo počasi začeli združevati odstotki.

Trump je dobil 10 delegatov, Kasich 3, Cruz in Bush pa po 2. 6 jih je še neodločenih.

Naslednji bojišči: Južna Karolina za republikance 20. februarja in Nevada za demokrate 27. februarja.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s