Slovenska vlada si za svoje reševanje migrantske krize zasluži pozitivno oceno

Čeprav se velika večina Slovencev s tem nikakor ne strinja.

Od trenutka, ko je naša vzhodna soseda začela zapirati svoje meje za begunce in migrante, je bilo jasno, da bodo množice kmalu našle drugo pot na sever, predvsem v Avstrijo, Nemčijo in na Švedsko in da ta pot lahko vodi edino čez Slovenijo. Na tem mestu je slovenska vlada še naivno capljala na mestu in se ni ustrezno pripravljala na prihod tisočev vsak dan. Začetek je tako bil vsekakor slab in posledice smo kmalu videli.

Toda potem je Slovenija kmalu postala le prevoznik od južne do severne meje. V razmerah, kakršne vladajo v Evropi, je to bila edina razumna odločitev. Blokirati begunce in migrante na južni meji, medtem ko so jih na severu še kar sprejemali, bi bilo nesmotrno. Priča bi bili nepotrebnim tragedijam na hrvaški meji. Nekateri nasprotniki migracij menijo, da bi morali vsem onemogočiti prehod, toda to bi Slovenijo postavilo v položaj, ko bi jo večina Evrope začela napadati podobno, kot se je to zgodilo Madžarom. Slovenska država je mnogo manj kot Orbanova Madžarska imuna na takšne pritiske. Mnogo bolje ustrezno organizirati prevoz na sever in oskrbo vseh teh ljudi. To je v Sloveniji do zdaj že kar utečeno.

V Sloveniji je ta trenutek zanemarljivo malo beguncev in migrantov, ki bi želeli ostati tukaj. Ni razloga, da večini tistih, ki bežijo z vojnih območij, ne bi dopustili ostati. Prave težave bodo imeli v naši severni soseščini. V Sloveniji v tem trenutku kaže, da ne.

Zagovorniki prostega prehajanja meja se jezijo, da je vlada na južno mejo začela postavljati ograjo. A to je pravilna odločitev, tudi če po najboljšem scenariju nikoli ne bo potrebna. S to potezo se je vlada pripravila na možnost zapiranja meja proti severu, zaradi česar bi množice migrantov in beguncev ostale v Sloveniji, ki jih niti ne bi mogla sama vseh oskrbeti. Izkušnje nam kažejo, da bi Hrvaška bržkone begunce in migrante pošiljala proti Sloveniji, ne glede na posledice za našo državo. Postavitev ovir pomeni le, da so begunci in migranti prisiljeni v Slovenijo vstopati preko mejnih prehodov in jih je lažje nadzorovati. V najhujšem primeru je tudi lažje zapreti mejo. 100% seveda ne, v veliki meri pač.

To nikakor ne pomeni, da je državljanom EU kakorkoli omejeno gibanje. Vsak lahko gre v drugo državo preko mejnega prehoda. Dvomim, da jih je veliko, ki se želijo iz Slovenije v Hrvaško prebijati po kakšnih gozdovih. Prost pretok državljanov je in še bo zagotovljen.

Na kratko torej. Slovenska vlada je brez tragedij uspela transprortirati ogromno število beguncev in migrantov preko svojega ozemlja, pri čemer je v Sloveniji ostalo zanemarljivo malo beguncev in migrantov. Hkrati se je pripravila na črni scenarij, da se na severu zaprejo meje, medtem ko z juga še naprej prihajajo nove množice. Z ustrezno diplomacijo si je tudi zagotovila, da je vsaj ohlapno članica koalicije z Nemčijo in Avstrijo in tako ni povsem sama. Računa lahko tudi na madžarsko pomoč.

Politično je slovenska vlada s postavitvijo ograje na mejo s Hrvaško vsaj delno vzela vetra iz jader skrajnih nacionalistov, ki bi tja postavili še vse kaj drugega, kot samo rezilno ograjo.

Ne vemo natančno, kaj se bo zgodilo v tem letu. Morebiti bodo signali iz Evrope, več ovir na poti in podkupovanje Turčije, prinesli manj beguncev in migrantov. Kljub temu in ne glede na nasprotovanje prebivalstva, mora slovenska vlada poskrbeti za večje nastanitvene zmogljivosti. Tudi, če bo to na koncu nepotrebno. Bolje je pač biti pripravljen na najslabši scenarij, kot pa potem reševati probleme, ko se ti sprevržejo v katastrofo. Katastrofa bi bila, da se meje na severu zaprejo, begunci in migranti še prihajajo, na meji s Hrvaško pa jih ni mogoče vseh ustaviti. Govorimo o nekaj tisoč ali celo do deset tisoč nastanitvah za tiste, ki bodo ostali naplavljeni v Sloveniji. Proti svoji volji seveda. Teh ljudi ne moremo kar pustiti na cesti, zanje moramo poskrbeti, tudi če se potem vlada odloči, da jih bo večino zavrnila in poslala domov.

Slovenski vladi za njeno ravnanje podeljujem pozitivno oceno. Ni bilo vse dobro, toda soočena je bila in še je, z zelo zapletenim problemom. Številnih kritik bi bila deležna ne glede na to, kakšno odločitev bi sprejela.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s