Ne vemo, kakšen predsednik bi bil Donald Trump

Kakšen predsednik bi bil Donald Trump? Kakšno politiko bi zasledoval, kako bi spremenil ZDA, kakšne bi bile posledice za svet? Predvolilna kampanja bi morala dati odgovore na takšna vprašanja, a na žalost je ta le priročno sredstvo za oglaševanje osebnosti politikov z nekaj kratkimi, površnimi in udarnimi stavki, ki naj prepričajo volivce. Globine ni.

Pri Donaldu Trumpu se vse vrti okoli njega. Trump bo zgradil zid na meji z Mehiko. Ne zna pojasniti, kako bo to storil, kako bo prisilil Mehičane, da ga financirajo, a zgradil ga bo. Trump spoštuje ruskega predsednika Vladimirja Putina, ker se je ta o njem izrazil pozitivno. Če bi se o njem izrazil negativno, bi ga sovražil. Ni pomembna politika, niso pomembni odnosi med državama, pomemben je odnos ruskega predsednika do Trumpa. Še na papeža je pripravljen besedno streljati. Iz Donalda ves čas vpije ‘jaz! jaz! jaz!’

Trump je žaljiv. Nekateri bi rekli politično nekorekten, a v resnici je žaljiv. Presega vse meje dobrega okusa. Obnaša se kot kreten. Če ga kdo kritizira, po njem udari z vso silo. Ne pozna zmernosti. Ne poskuša razlagati, kako bo ZDA naredil zopet veliko, le hvali svoje sposobnosti in napada nasprotnike.

Njegovi podporniki ga sprejemajo takšnega, kot je. Gre za primer nezadovoljstva nad političnimi elitami, ki so v preteklih letih vodile ZDA. Trump je, kljub svojemu bogastvu, vendarle človek izven kroga političnih elit in ga nikoli niso jemali resno. Predstavlja se kot človek, ki ne le, da je uspešen poslovnež, ampak je tudi nekdo, ki si upa. Ki se ne opravičuje, ki je močan. Za določen, dokaj velik del ameriškega prebivalstva, to pomeni, da je material za močnega voditelja, ki bo poskrbel, da bodo ZDA v svetu spoštovane, ali se jih bodo vsaj vsi bali. Vedeti moramo, da se marsikateri Američan ob vsej propagandi, ki jo mečejo vanj, boji, da so ZDA šibke, da so njihove oborožene sile pod Obamo propadle. Svet vidi kot poln groženj, svoje življenje ogroženo. To je daleč od realnosti, ZDA so vojaško še vedno prva sila sveta in tudi gospodarsko so še daleč pred Kitajsko, katere se tako bojijo, toda občutki so močnejši od realnosti. Zato se Trump lahko prodaja kot voditelj, ki bo ZDA zopet naredil veliko. Če se odločno obnaša že v predvolilni tekmi, potem se bo podobno obnašal tudi kot predsednik ZDA. Kandidati kot Rubio ali Bush so po drugi strani vse preveč medli.

Toda, do zdaj smo izvedeli le, da je Trump žaljiv, da se ne opravičuje, da je odločen, da se v njegovem življenju vse vrti okoli njega. Nič nismo izvedeli, kakšno politiko bi zasledoval kot ameriški predsednik. Bi se posvetil sklepanju trgovinskih sporazumov in varovanju ameriškega gospodarstva? Bi na Bližnjem vzhodu pustil Rusom, da uničijo Islamsko državo, sam pa bi stal ob strani?  Ali bi posredoval, zavzel večino Sirije in Iraka in se potem polastil nafte, s katero bi plačal posredovanje?  Kot republikanec mora zagovarjati nižanje deficita, nizke davke, podjetništvo, pravico do posedovanja orožja, priklanjati se mora konservativcem, toda, ali res vemo, da bi predsednik Trump to res tudi počel? Da ne bi podpiral pravic istospolno usmerjenih, da ne bi dvignil davke najbogatejšim in potem financiral kak svoj megalomanski projekt?

Pri raznih guvernerjih in senatorjih, ki se potegujejo za položaj predsednika ZDA, lahko pobrskamo po njihovi zgodovini in vidimo, kako so se odločali v preteklosti. Kakšno politiko v resnici zastopajo. Pri Trumpu je to drugače. Človek prodaja samega sebe.  Vemo le to, da  bi kot predsednik to počel še naprej in da bi se vse vrtelo okoli njega. Sklepamo lahko tudi, da bi politične rešitve ob tem zavzele drugo mesto, zaradi česar tudi ne moremo vedeti, kaj bi počel. To  bi moralo dati misliti njegovim podpornikom, saj ni rečeno, da bo kot predsednik zagovarjal tisto, kar sami mislijo, da bi moral.

 

Advertisements

2 thoughts on “Ne vemo, kakšen predsednik bi bil Donald Trump

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s