Bi zmernejši Donald Trump bil bolj izvoljiv?

Politiki se, da bi pridobili podporo množic, radi pretvarjajo, pretiravajo in lažejo. Si nadenejo ustrezno masko. Zaradi tega je pogosto zelo težko vedeti, kaj v resnici mislijo, kaj bi v resnici storili, če bi se polastili oblasti. Donald Trump ni nobena izjema.

Za Trumpovim uspehom je neka logika. Mogoče celo načrt. Od začetka je bil napadalen in žaljiv. Občasno neumen. Je pretiraval. Se čudno obnašal. Mediji so v njemu videli klovna, iz katerega se lahko norčujejo. Zelo malo je bilo o njem pozitivnega poročanja. Toda poročanja je bilo veliko in s tem je Trump postal še bolj prepoznaven. Uspel se je postaviti v vlogo alternativnega politika, nekoga, ki se bo boril proti strankarskim elitam. Ni presenetljivo, da se je brutalno spravljal na Jeba Busha. Če kateri, potem je priimek Bush mogoče povezati z republikanskimi elitami. Američanom pa, to je očitno, je elit dovolj. Vsakokrat, ko je Trump užalil Busha, je povprečnemu Američanu postalo toplo pri srcu.

Trump je v to tekmo šel kot alfa samec, ki si upa. Odločen, močan voditelj, ki si upa reči vse, kar mu pade na pamet in ki divje obračunava s svojimi nasprotniki. Mar ni s tem ves čas dokazoval, da je res nekaj na tem, da je ‘dober pogajalec’, nekdo ki se ne bo pustil izigrati? Medtem ko so njegovi nasprotniki ‘zgube’?

Znotraj republikanske tekme je njegova igra delovala. Kljub temu, da si je brezobzirno ustvarjal sovražnike, je uspeval pridobivati dovolj podpore za zmage. Toda, nekaj je zmagati v republikanski tekmi, drugo premagati demokratskega tekmeca.

Ankete kažejo, da bi Hillary Clinton porazila Donalda Trumpa. Berniju Sandersu kažejo še večjo, celo 10% prednost. To nam pove nekaj o želji Američanov po kaznovanju političnih elit, katerih del Hillary Clinton vsekakor je. O želji po drugačnih ZDA. Tako na republikanski, kot na demokratski strani, je namreč prišlo do neslutenega uspeha alternativnega kandidata. Namreč, obstaja celo del volilnega telesa, ki bi, čeprav podpornikov Bernija Sandersa, raje kot za HIllary Clinton volil za Donalda Trumpa.

Si je Donald Trump nabral preveč sovražnikov, da bi lahko postal predsednik ZDA?  Vedno bolj se zdi, da je temu tako. Če užališ preveč ljudi, potem pač ne moreš računati na vsesplošno podporo. Celo več, zgodi se ti lahko, da bodo ljudje na volitve šli samo zato, da te ustavijo. Samemu sebi mobiliziraš opozicijo.

Donald Trump je s svojim obnašanjem šel predaleč. Moral bi se že zdavnaj ustaviti in začeti zveneti bolj predsedniško. Povezovalno. Navsezadnje je Bernie Sanders na demokratski strani uspel z mnogo bolj umirjenim pristopom. Tudi Donald Trump bi z za odtenek bolj civiliziranim obnašanjem lahko zmagal med republikanci in si hkrati ne bi zmanjšal možnosti v končnem spopadu. Sploh še, če bi se spopadel s Hillary Clinton, ob kateri bi se lahko še enkrat več predstavil za samostojnega uspešneža, ki se bo lastnoročno spopadel z elitami, ki so uničile ZDA. Ali kakorkoli se že skuša predstaviti. Kaj v resnici misli storiti, namreč niti ne vemo.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s