Romneyjev Utah povozil Trumpa, a Arizona močno v njegov prid

Bivši republikanski kandidat za predsednika ZDA, Mitt Romney, je podprl Teda Cruza, da bi s tem, kot se je izrazil, zaustavil trumpizem. S te si je prislužil vprašanje s Trumpove strani, ali so ljudje prepričani, da je Romney sploh mormon.  Pričakovano. Toda v Utahu, kjer je močna mormonska skupnost, katere del Mitt Romney je, je njegova podpora v torek Tedu Cruzu prinesla zmago. Dobil je 69,2%, Donald Trump le 14%, še manj od Johna Kasicha, ki je dobil 16,8%. Še enkrat več se je tudi izkazalo, da kadar se odloča preko zborovanj, Trump uživa manj podpore.

Donald Trump je sicer v drugi republikanski tekmi, ki se je odvila v torek, zmagal v Arizoni. Dobil je 47,1%, Ted Cruz 24,9%. V delegatih je tako Trump z 58 proti 40 porazil Cruza. Trump je do zdaj dobil 19 od 29 držav, a kljub tmeu, da poziva stranko, da se poenoti za njim, se vojna znotraj stranke nadaljuje. Do zdaj ima 739 od 1237 delegatov, ki jih julija potrebuje za brezhibno zmago na konvenciji v Clevelandu.

V kategoriji bizarno, Trump in Cruz se dajeta okoli svojih žen. Potem ko so se pojavili plakati z razgaljeno Melanio Trump, ki bi naj mormonsko skupnost v Utahu prepričali, naj podpre Teda Cruza, je Donald Trump po twitterju (kje pa drugje) udaril nazaj.  ‘Pazi, ali bom razkril kaj o tvoji ženi,’ je zapisal in pri tem Cruza še enkrat več označil za lažnivca. Ted Cruz je po twitterju odgovoril, da fotografija Melanie ni njihova in ‘če boš poskušal napasti Heidi, boš večji strahopetec, kot sem mislil, da si.’ Dejstvo je, da je kampanjo z Melanio, da bi na Cruzovo stran pridobil mormone, začel konservativni super PAC, Make America Awesome, ki podpira Cruza.

 photo melania_zpsag6s7kgt.jpg

Na demokratski strani se nadaljuje agonija, ko Bernie Sanders dobiva ravno dovolj, da lahko opravičuje vztrajanje. V torek je tako zmagal v Idahu in Utahu, obakrat premočno. V Idahu z 78% proti 21,2%, v Utahu z 79,6% proti 20% V Arizoni je zmagala Hillary Clinton z 57,6% proti 39,9%, ne brez kritik Sandersove kampanje, da so morali volivci v vrstah čakati tudi po več ur. S tem je Sanders nekoliko zmanjšal zaostanek za Hillary Clinton, toda ta je že blizu zmagoslavju. Potrebuje 2132 delegatov, prištevajo pa ji jih že 1689.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s