Sirske oborožene sile zavzele Palmiro

V nedeljo so sirske oborožene sile ob ruski zračni podpori po hudih bojih zavzele Palmiro, ki je bila v rokah skrajnežev Islamske države od maja lanskega leta. Večina sil IS se je iz mesta umaknila proti vzhodu, čeprav so se zjutraj v nedeljo iz vzhodnega dela mesta še slišali streli, skrajneži pa so za seboj pustili veliko improviziranih eksplozivnih naprav.

Operacija za zavzetje Palmire je trajala tri tedne, z njenimi uspešnim zaključkom pa se odpira pot proti vzhodu in mestu Deir al- Zor, ki je pod nadzorom sirskih oboroženih sil. Islamska država je s tem doživela hud poraz in ji grozi, da bo kmalu ogrožena celo v svoji prestolnici v Siriji, Raki.

Spopadi za Palmiro, mesto z antičnimi ostanki, kjer so skrajneži razstrelili nekaj spomenikov, vseeno kažejo na moč Islamske države. Potem, ko je prišlo do premirja z nekaterimi uporniki v Siriji, se je ost sirskih oboroženih sil usmerila proti skrajnežem in predvsem proti Islamski državi. Kljub temu je napredek otežen, tudi če rusko letalstvo sirske sile podpira z napadi iz zraka. Ne gre torej pričakovati, da bo Islamska država v Siriji kmalu poražena. Podobno je v Iraku, kjer iraške sile dosegajo uspehe, a je napredek prav tako počasen.

One thought on “Sirske oborožene sile zavzele Palmiro

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s