Vojna v Jemnu se nadaljuje

Posredovanje Saudske Arabije in zaveznikov v Jemnu traja že od 26. marca 2015. Saudska Arabija je pred enim letom posredovala v državljanjski vojni v sosednji državi, da bi preprečila zmago Hutijev, šiitov iz severnega dela države, predvsem zato, ker se je bala, da se bo s tem okrepil vpliv islamske republike Iran. Posredovanje bi naj prineslo vrnitev na oblast saudskega zaveznika, bivšega jemenskega predsednika Hadija.

Marsikaj, kar se dogaja na bližnjem Vzhodu, moramo gledati skozi spopad med sunitsko monarhijo Saudsko Arabijo in šiitsko islamsko republiko Iran.

 photo jemen_zps7hyeatf9.jpg
Veliki protesti ob obletnici  saudske agresije v prestolnici Jemna, Saani.

Jemen je že pred državljanjsko vojno bil revna država in prizorišče spopadov. ZDA so izvajale napade z brezpilotnimi letali proti skrajnežem Al Kaide, kar počnejo še zdaj. Na 528076 kvadratnih kilometrih je živelo 25 milijonov prebivalcev, BDP na prebivalca pa je bil borih 1418 $ na prebivalca.

Saudsko posredovanje je do zdaj terjalo več kot 6000 žrtev, od tega več kot pol civilistov. Kljub ogromni saudski vojaški premoči in njihovim številnim zaveznikom, so bili premiki na terenu počasni, Hutiji pa so se izkazali za odločne borce. Bizarno, Saudijci so najeli celo 800 bivših kolumbijskih vojakov, za njih se borji tudi Sudanski in Mavretanski vojaki.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s