Po Wisconsinu – New York, New York

Wisconsin je v ameriški predsedniški tekmi prinesel dve zmagi, ki podaljšujeta agonijo. Bernie Sanders in Ted Cruz sta zmagala in svojima tekmecema, Hillary Clinton in  Donaldu Trumpu ( Kasicha že težko jemljemo resno) povzročila dodatne skrbi.

Bernie Sanders je zmagal s 56,6% proti  43,1% in zopet zmanjšal razliko v delegatih. Pri republikancih je Ted Cruz dobil 48,2%, Donald Trump 35,1% in John Kasich 14,1%. Če je pri demokratih razlika v dobljenih delegatih majhna,  48 proti 43, je pri republikancih večja. 36 proti 6 v korist Cruza.

Toda, New York, New York. Tako Trump kot Hillary Clinton stavita na z delegati bolj obdarjene države, kakršna je New York. Oba to državo smatrata za svojo domačo, kjer morata zmagati in verjetno tudi bosta. Nič ne pomaga Sandersu, če zmaguje, če so njegove zmage v nepomembnih državah in če so super delegati na strani Clintonove. Po drugi strani ima Trump problem, da mu lahko spodleti doseči potrebno število delegatov za avtomatsko nominacijo na konvenciji, kar lahko odpre vrata novemu kaosu.

V New Yorku se bo tako pri demokratih, kot republikancih, odločalo 19. aprila. Kakorkoli, lepo lahko vidimo, kako je ameriška predsedniška tekma v veliki meri politična matematika, kjer se sešteva podporo, da bi se na koncu prišlo do zmage.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s