Najprej Janša, potem šele Jezus

Nekatere stvari sčasoma postanejo dolgočasne. Kakor analiziranje stanja slovenske politične desnice, prevlade SDS in avtoritarnih želja njenega predsednika.

Nastopi Angelca Likovič. Če ste mislili, da Angelca spada samo v resničnostne šove na zasebnih televizijah, ste se pošteno zmotili. Pri javni televiziji so menili, da jo je čisto razumljivo povabiti v pogovorno oddajo Tarča, v kateri so razpravljali o trenjih na desnici. Tja Janez Janša ni prišel, prišla pa je Ljudmila Novak, ki je spet postala tarča Janševih privržencev, ki v vsakomur, ki izrazi že najbolj blago kritiko, vidijo najhujšega izdajalca.

A o Angelci. Vse je šov, tudi politika in ko se politiki kregajo, se da to tudi izkoristiti. Ljudje imajo očitno radi prepire, drugače ne bi tako radi gledali resničnostne šove. Tukaj pač gre za  politične odločevalce, ki nam lahko vsem še kako zagrenijo življenje, ne za posebneže, ki so se pripravljeni poniževati za nekaj denarja in ščepec slave v novem delu Velikega brata, a kaj potem. Važno da je zabava. Zato Angelca. Ker je bolj zabavno. Zato obešanje vsakega neumnega tvita predsednika največje opozicijske stranke na veliki zvon. Ker se radi zgražamo.

Seveda obstaja na politični levici še en dober razlog, da se veliko govori o Janši. Človek je darilo, zaradi katerega lahko zmagujejo na volitvah. Dokler bo Janša predsednik SDS, bo vedno možnosti, da ljudje na volitvah v paniki zbežijo prvemu rešitelju, ki se pojavi. SDS ima strop podpore pri okoli 30 %, zato sama niti ne more sestaviti vlade in potrebuje zaveznike. Kar postane težko, če jih sistematično uničuješ. A bodimo pošteni. Morebiti niti zamenjava vodstva SDS ne more več pomagati in politična desnica v tej državi potrebuje novo stranko, s katero si bo lahko pridobila zadostno podporo za zmago.

Pater Branko Cestnik je o Janezu Janši povedal naslednje:

Ko sem opazil, da mnogi kristjani bolj kot papežu Frančišku sledijo Janši in se pri beguncih postavljajo v obrambno ali sovražno držo, sem videl, da je Janša posegel v krščanski prostor kot moralna avtoriteta. In na tem mestu je bila moja dolžnost, da kristjane opozorim. Ksenofobija ni biblična vrednota.

In tole:

Težko si je predstavljati, da bi nas lahko potegnil naprej. Ima močno čustveno moč, tudi zaradi čuta za pravičnost. Doživljamo ga kot žrtev zaradi gonje pri patrii in zapora na Dobu. Človek je avtomatsko na strani žrtve in jaz sem na strani žrtve. Seveda te to pritegne. Ampak on pa tudi ne sme iz tega delati kapitala, da bo večno v politiki in da bo politiko in vse ljudstvo peljal v neke bolj skrajne vode, kot jih zdaj pelje. Neke bolj skrajne vode … Jaz temu preprosto rečem nacionalizem

S tem si je, pričakovano, prislužil pogrom. In Janšev žaljiv tvit, ki ga pošilja na zdravljenje. V resnici je v tej izmenjavi mnenj vse, kar je treba vedeti o problemu Janša. Imamo človeka, ki se postavlja v vlogo malodane boga, njegove za argumente slepe privržence in kritike, ki si pogosto niti ne drznejo glasno izrekati kritike, da ne bi doživeli brezobzirnega pljuvanja.

Za politično levico to niti ni problem, je pa za politično desnico in za vse tiste, ki nočemo ostati ujeti v političnem sistemu, v katerem se kljub obljubam nikoli nič posebej ne spremeni. V birokratskem peklu, kjer tisti z zvezami skrbijo za svoje privilegije, večina nima možnosti, da bi uspela, voz pa se kljub temu počasi premika naprej. Napredujemo, a počasi in na tak način nikoli ne bomo Avstrija ali Nemčija. Vedno bomo le Slovenija.

3 thoughts on “Najprej Janša, potem šele Jezus

  1. hoj
    Cerkev in država sta kot rit in srajca, in ko je bil na obalasti je pač to moral početi.
    Sedaj pa obiskuje cerkev v lasti Malteških vitezov na gori Oljki v spodnji Savinjski dolini.
    čao

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s