Novinarji – intelektualne prostitutke

John Swinton je bil socialist in sindikalist, v Biltenu  piše Anej Korsika. S tem v novo luč postavlja pisanje Mira Petka za Nova24, da je Swinton uporabil izraz intelektualne prostitutke, s čimer je hotel braniti žaljivi tvit predsednika SDS, Janeza Janše, ki je dve novinarki RTV Slovenije primerjal s prostitutkami.

Tole je povedal Swinton:

Delo novinarja v New Yorku je potvarjanje resnice, odkrito laganje, pervertiranje in zlorabljanje, klečeplazenje ob nogah Mamona in prodajanje lastne države in rase za svoj dnevni kruh ali, kar je isto, za plačo. Vi to veste in jaz to vem, kakšna bedarija je nazdravljanje “neodvisnemu tisku”. Smo orodja in vazali bogatašev iz ozadja. Smo lutke, oni vlečejo vrvice, mi pa plešemo. Naš čas, naš talent, naše življenje, naše možnosti so vse last drugih ljudi. Smo intelektualne prostitutke.

Če se izgognemo Janši in se osredotočimo le na citiran odstavek, se lahko le strinjamo z opazko, da so novinarji pogosto le plačanci v službi takšnih in drugačnih elit. Tako ni le v New Yorku, v ZDA, tako je tudi v Sloveniji.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s