Donald Trump in večina južnih Korejcev meni, da bi Južna Koreja morala imeti jedrsko orožje

John Feffer v Foreign Policy in Focus piše o tem, ali naj Južna Koreja izdela jedrsko orožje in temu nasprotuje. Spomnimo, da je Donald Trump med svojo predvolilno kampanjo izjavil, da naj Japonska in Južna Koreja poskrbita za svojo varnost, za katero sicer skrbijo tudi ZDA.

Feffer o mnenju Kennetha Waltza, da več jedrskega orožja pomeni več stabilnosti, nima pozitivnega mnenja. Konvencionalna miselnost naj bi bila, da je bolje, če jedrsko orožje poseduje manj držav, s čimer je tudi manj možnosti, da to pride v neprave roke.

Države kot Iran in Severna Koreja jedrsko orožje potrebujejo, ker s tem odvračajo morebitne napadalce. Iran jedrskega orožja ne razvija, saj bi ga po vseh poročilih do zdaj že zdavnaj morali imeti, a ga nimajo, Severna Koreja se po drugi strani požvižga na sankcije in razvija in izdeluje jedrsko orožje. Med hladno vojno je jedrsko orožje v rokah dveh velesil garantiralo, da je vojna med njimi praktično nemogoča. To se je imenovalo vzajemno zagotovljeno uničenje.

Če upoštevamo strah, ki ga širi jedrsko orožje, njegovo veliko uničujočo moč, ki lahko ustavi večje konvencionalne sile, potem je posedovanje jedrskega orožja res sredstvo za zagotavljanje stabilnosti. Kdo pri zdravi pameti bi namreč želel napasti državo, ki lahko v hipu uniči  mesto ali večjo koncentracijo oboroženih sil.

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s