Brez Velike Britanije bom le stežka podpiral nadaljnje članstvo Slovenije v EU

V Veliki Britaniji se začenja kampanja pred referendumom o izstopu Velike Britanije iz EU. Velika Britanija nikoli ni bila najbolj prijeten partner v povezavi in je vedno iskala poseben status. Med drugim je obdržala lastno valuto. Toda, pomena britanskega članstva nikakor ne moremo zanemariti. Brez Velike Britanije se namreč pretirano poveča moč Nemčije, s čimer postane ogrožena samostojnost manjših članic.

Projekt evropskega povezovanja po drugi svetovni vojni je bil uspeh z nekaterimi napakami. Našli bi se takšni, ki bi trdili, da povezovanje ni bilo tisto, ki je zagotavljalo mir v povojni Evropi, ampak je ta bil posledica globalnega spopada med Sovjetsko Zvezo in ZDA. Delno res, a potem, Sovjetske Zveze ni več, povezave, ki so stabilizirale staro celino pa še vedno obstajajo. Egoizma nacionalnih držav, ki je prinašal nenehne vojne, nismo povsem presegli, smo ga pa vsaj delno vklenili in s tem preprečili najhujše.

V svetu, v katerem moč ZDA kopni, moč Rusije se povečuje, po svetu vznikajo novi centri moči, nemška gospodarska moč pa prevladuje, je nevarno, če se tako pomembna država, kot je Velika Britanija, umakne iz EU in s tem Nemčiji prepusti ogromno igrišče, v katerem lahko varuje svoje interese. Francija, na žalost, v tem trenutku ni dovolj močna, da bi lahko blokirala nemške zahteve.

Spomnimo se le maltretiranja Grčije s strani Nemčije in zazeznikov in jasno nam postane, kako nevarna je lahko Unija, sploh za tiste s skupno valuto, če ji vlada država, ki gradi na izvoznem gospodarstvu in s svojo večjo konkurenčnostjo sistematično uničuje države evropskega juga. Še nekaj reform in zgodi se nam lahko, da bo Nemčija po mirni poti na stari celini ustvarila svoj rajh. Spomnimo se tudi begunsko migrantske krize in nemških pritiskov, da države od Grčije do njene meje postanejo vdani prevozniki množic, ne glede na to, kaj si same o tem mislijo in ne glede na to, kaj si o tem misli večina nemškega prebivalstva.

V EU s prevladujočo Nemčijo postane za države, kot je Slovenija, nevarno. Da se spremenijo v majhne, nepomembne province večjega imperija, s simbolnim centrom v Bruslju in resničnim v Berlinu. Ne smemo pozabiti, da je Slovenija na meji nemškega prostora, ki bo vedno želel imeti dostop do Jadranskega morja in na Balkan.

In Britanci? Slišali bomo ogromno propagande, da bi izstop iz EU hudo škodoval njihovemu gospodarstvu. V resnici bi izstop prinesel šok, toda dolgoročno za Veliko Britanijo to ne bi imelo hujših posledic. Britanci bi seveda preživeli na svojem otočju.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s