Kdo provocira? Američani ali Rusi?

Oni dan so ruske vojaške ladje pred Miamijem izvajala vojaške vaje. V okviru partnerstva s kubanskimi oboroženimi silami, so vadile obrambo pred ameriškim vojaškim posredovanjem na otoku. Kremelj se je odločil, da bo na Kubo namestil oklepno brigado in s tem okrepil njeno obrambno sposobnost.

Ne, to se seveda ni zgodilo. Američani bi seveda naredili še kaj hujšega, kot samo ‘provocirali’ z nizkimi preleti ruskih vojaških ladij, kakor so Rusi to storili v Baltiku. Saj veste, zelo blizu ruskim mejam. Ali, kakor se je oglasil nek komentator, hudobni Rusi so zopet nesramno premaknili svoje ozemlje, da je blizu ameriškim vojaškim ladjam.

Spomnimo, pred dnevi sta dva neoborožena ruska jurišnika Su 24 nizko preletela ameriškega rušilca USS Donald Cook. S tem sta simulirala napad na ladjo. Ameriški zunanji minister, John Kerry, je na to odvrnil, da bi Američani imeli vso pravico, letali sestreliti. Neoboroženi letali. Če bi potem Rusi ladjo v maščevanju potopili, bi šele v Washingtonu noreli.

Ne, Rusija ne bo napadla Poljske. Niti baltskih republik ne. Rusija, kljub potekajoči modernizaciji, ni pripravljena na svetovno vojno z ZDA in NATO paktom. Da je posredovala v Ukrajini in si priključila Krim in upornikom v Donbasu pomagala, da se uprejo ukrajinskim režimskim silam, je posledica zahodnega vmešavanja v Ukrajino, ki je to državo pripeljalo do državljanjske vojne. Da bi Rusi posredovali v baltskih republikah, bi moralo priti do brutalnega preganjanja tamkajšnjega ruskega prebivalstva, kar se skoraj zagotovo ne bo zgodilo. Estonija, Latvija in Litva niti približno niso v takšnem razsulu, v kakršnem je bila Ukrajina, hkrati so članice EU in NATO pakta, tako lahko pričakujemo, da bodo v prihodnje stabilne.

Kdo torej tukaj provocira? Američani ali Rusi? Nedvomno, ZDA. Svoje oborožene sile premikajo v bližine ruskih meja, nadaljujejo svojo politiko obkoljevanja Rusije in priprave na vojno v Evropi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s