O bogovih in ljudeh

V še enem v seriji filmov u Supermanu, Jeklenem možu, je bil Kal El, po ameriško Clark Kent, predstavljen malodane kot rešitelj, mesija, ki se zoperstavi temnim silam. Angel luči v boju proti padlim angelom, ki želijo zemljo na račun človeštva spremeniti v novi Kripton, potem ko je njihov planet bil uničen.

Po drugi strani je bil v zadnjem v seriji filmov o Batmanu, Vzpon viteza teme, Batman predstavljen še mnogo temnejše, kot v predhodnih filmih. Uničujoča sila, ki brezobzirno pospravlja mračne kriminalce, ki so se odločili v prah sesuti Gotham.

Kako prav, da se ta junaka spopadeta v filmu Batman proti Supermanu: Zora pravice.

 photo supbat_zps7ftuhv0t.jpg

A to ni recenzija filma, ampak razmišljanje o bogovih in ljudeh. Kajti, ti stripovski junaki vedno bolj nastopajo v vlogi antičnih grških bogov. Kar ni nič čudnega, saj je zahodna civilizacija, ameriška družba pa še bolj, prepojena z grško rimsko zgodovino. V filmu Batman proti Supermanu se to le še bolj zrcali, kot sicer. Supermana lahko vidimo kot Herkulesa, sina Zeusa, nekoga, ki lahko s svojo močjo razreši vsak problem. Batman je po drugi strani le človek, a v svojem besu bi lahko bil podoben Ahilu, le da v tem filmu ne gre za boj za žensko ali za čast Grkov, ampak za strah človeka pred neodgovorno močjo. Kjer se zrcali še ena ameriška tema, vprašanje o moči ZDA v svetu in o sovražnikih, ki jo lahko ogrozijo. Tistih, od zunaj in tistih od znotraj.

Bilo bi preveč preprosto, če bi takšen film, kot je Batman proti Supermanu: Zora pravice, razlagali le z grško mitologijo. Filmarji si še kako radi sposojajo stare zgodbe in jih prilagajajo, vzamejo nekaj tu, nekaj tam. Tako lahko v filmu najdemo tudi krščanstvo, angel od zgoraj in hudič od spodaj. Superman je v številnih prizorih podoben Jezusu, ki velikodušno rešuje ljudi po vsem svetu. Batman, po drugi strani, se z grozo spominja uničenja v Gothamu, ob končnem spopadu med Supermanom in generalom Zodom v filmu Superman: Jekleni mož, ki je s tal, kamor v prah uničenja sledimo Bruceu Wayneu, srhljivo podoben terorističnemu napadu enajstega septembra. Nič čudnega, če se potem Batman sprašuje o tem bitju iz vesolja, ki ima moč, da uniči ves planet in se na koncu odloči, da ga je potrebno ustaviti.

V filmu sicer nastopi še Čudežna ženska, s čimer se odpirajo vrata novim filmom o superjunakih. Ob modernih Herkulesih in Apolih, bomo imeli še Atene, da ne govorimo o Thoru, ki prihaja iz druge mitologije. Kakor že napisano, junake in zgodbe se krade od vsepovsod in se jih združuje v nove. Tipično ameriško, bi rekli, saj so tudi ZDA le dežela priseljencev, ki ima svoje korenine po vsem svetu, ne le v Evropi.

Da so ti junaki bolj grški bogovi, kot Jezus, se kaže v tem, da imajo mnogo sivin in napak. Da so torej mnogo bolj človeški in nepopolni, kljub vsej svoji moči. So tudi ranljivi. Ahil je imel ranljivo peto, kamor ga je zadel Paris, Superman ni odporen na kriptonit. Za ZDA, od koder ta novodobna mitologija izhaja, je to tudi razumljivo, saj se je še kako izkazalo, kako nepopolna in ranljiva je njihova moč v svetu in kako zlorabljena je velikokrat. Kot Batmana v metodah skorajda ne moremo več ločiti od kriminalcev, tako ravnanja ZDA v svetu pogosto ne moremo več ločiti od delovanja teroristov.

Čeprav gre za otročje filme, ki jih potem dejansko dere gledat mladina, takšnih filmov ne moremo kar zavreči kot čisto neumnost in zapravljanje časa. Postavljajo nam namreč številna vprašanja o nas samih, o našem iskanju rešiteljev, o tem, kakšni ti rešitelji potem so. Če hočete, še enkrat več bogove ustvarjamo po svoji podobi. Američanom postavljajo vprašanja o njihovi vlogi v svetu, o odgovornosti moči, demokraciji in svobodi, ob prisotnosti skorajda neomejene moči njihovih tehnološko naprednih oboroženih sil. Vprašanja, ki si jih bodo po propadu ZDA morali postavljati tudi njihovi nasledniki, saj gre za človeško zgodbo, ki se ponavlja vedno znova.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s