New York je padel

Donald Trump in Hillary Clinton sta dosegla pomembni zmagi v državi, ki daje veliko delegatov, s tem pa sta se približala cilju, osvojiti nominacijo v svoji stranki.

Hillary Clinton je ugnala Bernija Sandersa, ki je pred tem nanizal serijo uspehov, ki pa mu niso prinesli dovolj, da bi lahko resnično ogrozil svojo tekmico. Sanders zmaguje v državah, kjer je na voljo malo delegatov, Clitnonova pa tam, kjer je pomembno, na njeni strani pa so tudi strankarski veljaki. Zmaga je iz dneva v dan bližje, čeprav je vsekakor slabe volje, ker je ni že dosegla. Vsekakor ni pričakovala, potem ko je imela takšno konkurenco, kot jo je imela, da bo morala računati na zmago v New Yorku, šele 19. aprila. Do zdaj bi morala biti že v kapmanji proti republikanskemu kandidatu.

Hillary Clinton je v New Yorku dobila 57,9%, Bernie Sanders 42,1%. Mimogrede, New York je tkao za Hillary Clinton, kot tudi za Donalda Trumpa, domača država, v kateri sta morala zmagati. Donald Trump je na republikanski strani dobil 60,5% in s tem povozil Teda Cruza, ki je končal za Johnom Kasichem. Cruz je dobil 14,5% in Kasich 25,1%. Kasich v tekmi vztraja samo zato, ker upa, da Trumpu ne bo uspelo dobiti dovolj delegatov za nominacijo, zaradi česar bo potem na konvenciji v Clevelandu prišlo do kupčkanja podpore in bi se lahko psotavil v vlogo rešitelja. Kar je malo verjetno. Sicer pa so nekateri republikanci upali tudi, da bi vlogo rešitelja lahko prevzel Paul Ryan. Ne Trump, ne Cruz, marsikomu nista po volji in Ted Cruz igra le vlogo manjšega zla.

Mimogrede, te dni lahko opazujemo delovanje republikanskega političnega stroja, ki kljub Trumpovim zmagam, delagate podarja Cruzu. Ne, v tej igri ni veliko demokracije in pravičnosti. Za Trumpa, ki ima veliko podpore navadnih Američanov in malo politične organizacije, je to vsekakor streznitev.

Nič še ni odločenega, pravijo, toda računamo lahko vendarle na spopad med Hillary Clinton in Donaldom Trumpom. Ankete javnega mnenja kažejo, da bi takšen spopad Hillary Clinton z lahkoto dobila, še lažje pa bi zmagal Bernie Sanders. Obstaja namreč možnost, da bo nekaj Sandersevih podpornikov raje kot Hillary, podprlo Trumpa. Oba namreč prodajata populizem, ki nagovarja številne Američane, medtem ko je Hillary kandidatka političnih in finančnih elit.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s