V torek pet zmag za Trumpa in štiri za Hillary Clinton

Donald Trump kljub vsem polenom, ki mu jih mečejo pod noge in kljub vsem oviram, ki si jih ustvarja sam, zmaguje naprej. Ted Cruz in John Kasich se že lahko dogovarjata, kako mu bosta pet pred dvanajsto iz rok iztrgala zmago, toda volivci razmišljajo drugače.

V torek je tako Donald Trump zmagal v vseh petih državah in povečal svojo prednost. Če mu bo do Clevelanda, kjer bo republikanska konvencija, uspelo doseči potrebno število delegatov za avtomatsko zmago, ostaja veliko vprašanje. Ravno tukaj se še za vse legije njegovih nasprotnikov blešči zadnje upanje. Če namreč Trump ne doseže potrebnega števila delegatov, ti potem niso več vezani na voljo volivcev in lahko svojo podporo dajo, komurkoli hočejo. Ted Cruz in John Kasich računata na to možnost, prav tako republikansko vodstvo.

Donald Trump je premočno zmagal v Connecticutu (57,7%), Delawareu (60,8%), Marylandu (54,4%), Pennsylvaniji (56,7%) in Rhode Islandu (63,6%). Se spomnite, ko smo opazovalci ameriških predsedniških volitev računali, da bo izpad številnih kandidatov preostalim Trumpovim nasprotnikom povečal možnosti? Izkazalo se je, da je imel prav Trump. Podporo, ki jo jo imeli razni Bushi in Rubiji, se je preprosto porazdelila in tako zdaj Trump z lahkoto zmaguje. Ustavljajo ga lahko le s političnimi manipulacijami. Kjer so volitve odprte, premočno zmaguje, kjer se glasuje na zborovanjih in so pripuščeni samo republikanci, ima v trenutku manj možnosti.

No, če bodo republikanci na koncu kljub Trumpovim uspehom izbrali drugega kandidata, obstaja velika možnost, da bo Trump nastopil kot neodvisni kandidat. Že tako ima po javnomnenjskih anketah velik zaostanek za Hillary Clinton in Bernijem Sandersom, tako da bi republikanci z njim kot kandidatom bržkone izgubili. Če bi šel na samostojno pot, bi se republikanski bazen razdelil in kandidat demokratov bi še lažje zmagal.

Hillary Clinton je zmagala v štirih od petih držav. Sanders je dobil le Rhode Island in tako je Hillary še bližje nominaciji. Za Sandersa resnično ni več potrebe, da ostaja v tekmi, razen da širi nekatere svoje sicer med mladino popularne ideje. Drugače ima Hillary Clinton že dovolj prednosti. Mimogrede, Donald Trump je Sandersa pozval, naj kandidara kot neodvisen. To bi seveda Trumpu še kako koristilo, če bi postal kandidat republikancev, saj bi se demokratska podpora porazdelila in bi imel več možnosti. A težko, da se bo kaj takšnega zgodilo.

Vedno bolj kaže, da bo naslednja predsednica ZDA prva ženska, Hillary Clinton, hkrati pa bodo ZDA videle še več istega, kot pod vladavino njenega moža in pod Barackom Obamo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s