Manipulacije v avstrijskem medijskem prostoru

Ni vse dobro pri naših severnih sosedih. Stanje je vsekakor boljše kot v Sloveniji, kakor je tudi v Sloveniji boljše, kot na Hrvaškem. Od tega, kako urejene in pravične so države, koliko korupcije in pokvarjenosti v sistemu je, je potem odvisna tudi stopnja blagostanja, višina BDP na prebivalca, plače in pravice zaposlenih in tako dalje. Toda, naivno bi bilo verjeti, da kjerkoli obstaja država, kjer bi vse bilo dobro.

Zmaga svobodnjaškega kandidata v prvem krogu predsedniških volitev in polom kandidatov dveh političnih strank, ki Avstrijo obvladujeta vse od konca druge svetovne vojne, nam kažeta na določeno nezadovoljstvo med avstrijskimi državljani. Ljudje, ki so zadovoljni s tem, kam pluje država, na volitvah ne podprejo radikalnega politika, kakršnekoli politične barve.

Institut za raziskovanje trga, GfK, je leta dolgo sistematično državnim radijskim postajam pripisoval večjo poslušanost, kot zasebnim radijskim postajam. Kar ne bi imelo nobenega pomena, če se zaradi tega ne bi nepravilno delila okoli 100 milijonov evrov velika oglaševalska pogača. Ker je institut državnim radijskim postajam pripisal večji delež, so te dobile več denarja.  Zdaj bodo zasebne radijske postaje zahtevale denar, ki jim je bil na tak način speljan.

Avstrija je bila sicer zadnja država za Albanijo, ki je v kontinentalni Evropi dovolila zasebno televizijo, zaradi česar je prevlada ORF še zdaj ogromna.

Številni Slovenci so naivno prepričani, da je Slovenija nekaj posebnega. Da je v tej državi največ korupcije in pokvarjenosti, največ birokracije in nesposobnosti, da so žrtve nenehnih medijskih manipulacij in da sta država in gospodarstvo zlizani bolj kot kjerkoli na svetu. V resnici je Slovenija le še ena izmed številnih držav, ne najboljša in ne najslabša. Statistični podatki jo uvrščajo nekam v sredino evropskih držav in zaradi tega proti vrhu v planetarnih okvirjih, saj je ogromno držav, ki so dobesedno v razsulu. Zaradi tega se nikakor ne gre hvaliti, niti pretirano tolažiti. Bolje je delati na tem, da se razmere izboljšajo in da nekega dne, čeprav se to zdi povsem nerealno, dosežemo raven severnih sosedov. Potem vse ne bo dobro, seveda, bo pa boljše kot zdaj.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s