V prihodnost z novimi ideologijami

V strateški igri Civilization: Beyond Earth, igralec vodi svojo skupino v kolonizacijo novega planeta, potem ko je človeštvo uničilo zemljo. Pri tem se spopade z drugimi skupinami in neprijaznim planetom, kjer živijo vrste, ki lahko še kako zagrenijo življenje ljudem. Cilj igre je seveda zmagati, a do te zmage je mogoče priti po različnih poteh. Tri od teh poti so povezane z naklonjenostjo določenemu načinu razvoja, ki bi jih lahko površno imenovali kar za ideologije. Te tri poti nam tudi pokažejo, kako začasne so naše politične delitve in kako se lahko spremenijo ob spremenjenih razmerah.

Affinities, kot se imenujejo tri ideologije, so čistost, prevlada in harmonija in se navezujejo na odnos kolonistov do planeta, na katerega so se naselili in do življenja na njem in do tega, kakšna je pravilna pot v prihodnost.

Čistost bi lahko imenovali kar konservativizem. Človeštvo naj ostane takšno, kot je bilo. Kolonisti na novem planetu ustvarjajo obljubljeno deželo, kamor bodo pripeljali preživele z zemlje. Kolonija je le preslikava stare domovine.

Prevlada je  neke vrste tehnokratski progresivizem, kjer prihaja do spajanja človeškega in robotskega.  Tudi na vojaškem področju imate na voljo enote, ki so v bistvu le stroji. Doseči zmago pomeni nazaj na zemljo poslati svojo vojsko in prilagoditi novi realnosti tam še živeče.

Harmonija je bolj kot ne zeleno prilagajanje planetu, na katerem ljudje živijo. Človeštvo se skuša zliti z okolico, celo tako, da prilagaja svo DNK. Zmago se doseže tako, da se zgradi ‘miselno rožo’, s katero pride do povezave vseh v enotno zavedanje, s čimer izgine individualnost.

Bomo v prihodnosti soočeni s podobnimi pogledi na svet, kot nam jih ponuja Civilization: Beyond Earth? Čisto mogoče. S tehnološkim razvojem se bomo vedno bolj spraševali, kje je meja robotizacije. Kmalu bomo imeli samovozeče avtomobile, številna naša delovna mesta bodo prevzeli stroji, na vojaškem področju je vedno več dron in naslednja generacija bojnih letal in tankov bi naj bila brez človeške posadke. Smo vedno bolj povezani preko raznih aparatov. Vidimo lahko razvoj protez, ki ljudem s pomanjkljivostmi pomagajo pri boljšem življenju. Čez nekaj desetletij bomo morebiti imeli eksplozijo v prodaji implantatov, kakor se zdaj prodajajo pametni telefoni. Ljudje si bodo zamenjevali roke in noge z boljšimi, v očeh bodo imeli s spletom povezana prikazalnike, ne le očal, kakršne razvijajo zdaj. Možnosti so velike in niso le znanstvena fantastika. Poglejmo le, kakšen razvoj smo doživeli v preteklega pol stoletja.

Zagotovo se bo pojavila opozicija takšnemu razvoju. Nekateri bodo v strahu pred prihodnostjo in v želji ohranjanja bistva človeškega, hoteli obdržati človeka, kakršen je zdaj. Spraševali se bodo, ali je res modro vedno več moči polagati v stroje, sploh na vojaškem področju. Kakšna je nevarnost, če je polovica oboroženih sil avtomatizirana? Kaj se zgodi, če jih pod nadzor spravi nasprotna stran, ali če pride do napake in to orožje začne delovati povsem avtonomno, proti interesom ljudi, ki bi ga naj vodili.

Že zdaj imamo kar velik odstotek ljudi, ki si želijo, da bi človeštvo prilagodilo svoj obstoj potrebam planeta. Da bi zmanjšalo svoj vpliv nanj, nehalo z onesnaževanjem in pretiranim izkoriščanjem naravnih virov. Ti ljudje iščejo harmonijo. Bo z razvojem tehnologije prišel tudi čas, ko bodo ljudje spreminjali svoja telesa, da bi bili bolj prilagojeni svetu, v katerem živijo? Kdo ve, kakšna vrata nam bo vse odprla genetika. Si že lahko zamislimo ugovor, ki ga bodo imeli konservativci. Če je Bog ustvaril človeka po svoji podobi, kdo si potem drzne človeka spreminjati?  Vsekakor bo verski element prisoten še naprej.

Ne smemo živeti v iluziji, da bodo politične delitve vedno ostale enake. Zaradi takšnih iluzij še vedno uporabljamo oznaki levica in desnica. Lahko si pa predstavljamo, da se bodo nove delitve lepile na stare. Tako bomo lahko dobili konservativne ljudske stranke, ki bodo podobne čistosti v Civilization: Beyond Earth, progresivne liberalne stranke, ki bodo podobne prevladi in zelene socialne demokracije, ki bodo podobne harmoniji. Ali pa bodo delitve pomešane.

Kakorkoli, že zdaj moramo razmišljati o prihodnosti in se nanjo pripraviti.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s