Donald Trump bo kandidat republikanske stranke na predsedniških volitvah

‘Potencialno gledamo na predsednikovanje Biffa Tannena,’ je svojega nasprotnika v republikanski tekmi kot negativca iz filma Nazaj v prihodnost označil Ted Cruz, ki je po porazu v Indiani napovedal konec svoje kampanje. Če sta Cruz in Trump na začetku še imela premirje, sta se skozi kampanjo začela obkladati z najhujšimi žaljivkami.

Cruz, ki si je svojo kandidaturo zamislil kot nabiranje podpore nezadovoljnih nad političnimi elitami, podobno kot Trump, že nekaj časa ni več imel možnosti, da nabere največje število delegatov in je računal, da zadostnega števila ne bo uspelo doseči niti Trumpu. Ker po prvem krogu glasovanja na konvenciji delegati niso več zavezani volji volivcev, bi lahko glasovali zanj in bi tako še vseeno lahko zmagal. Toda poraz v Indiani, kjer je dobil 36,6%, medtem ko je Trump pobral 53,3%, ga je prepričal, da vse skupaj nima več smisla.

Zanimivo, da je Cruz, ki nikakor ni ljubljenec republikanskih elit, na koncu pristal v vlogi zadnjega upanja stranke. Še bolj zanimivo, da je na njegov uspeh tu in tam upal celo kakšen demokrat, ki ga je imel za manjše zlo, čeprav Cruz vsekakor ima kar nekaj radikalnih stališč.

S Cruzom je konec, Donald Trump bo postal kandidat republikancev. Spopadel se bo s Hillary Clinton, ki je v Indiani s 52.5% proti 47,5% sicer izgubila proti Berniju Sandersu, a je le še korak od zagotovitve zadostnega števila delegatov. Sanders bo po tej zmagi zagotovo še vztrajal, kar bo otežilo kampanjo Clintonove, saj bo dobivala udarce iz dveh strani. Trump bo zdaj svoje topove usmeril proti njej, Sanders pa jo bo napadal z bolj radikalno demokratske strani. Nič nas ne sme začuditi, če bodo ti napadi pogosto podobni, saj se oba kandidata, Trump in Sanders, napajata na nezadovoljstvu nad elitami. Katerih kandidat je Hillary Clinton.

Prav zato bi morebiti z demokratskega stališča bilo najbolje, če bi se Sanders umaknil, saj možnosti za zmago nima več, svoje sporočilo pa mu je do zdaj že uspelo uspešno razširiti med Američane.

Kar se tiče napovedovanja končnega rezultata v novembru, je še prezgodaj.  Trump po anketah res zaostaja, toda do tedaj se lahko spremeni še marsikaj.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s