Kdo je največji poraženec evrovizije? Ukrajinci

Ukrajinci radi gredo na led, kar daje slutiti, da niso najbolj brihtni. Evrovizija sicer ni najbolj pomembna stvar na svetu, kaže pa nam, kako deluje ne le ukrajinska, ampak tudi evropska politika. Skrajno neumno in brezobzirno.

Kaj bo Ukrajina z evrovizijsko zmago? Kaj bodo z njo Ukrajinci? Zmaga bo dobra le za propagando. Toda, kdo bo plačal ceno?

Ko je bivši ukrajinski predsednik Viktor Jankukovič tehtal rusko in evropsko ponudbo pomoči, je na koncu izbral rusko. Ker so mu Rusi pač ponujali več, Ukrajina pa se je, tudi zaradi njegovega slabega vodenja, potapljala. To je bila napaka, ki ga je drago stala. Zahodni interesi so v državi podprli proteste in nemiri so se sprevrgli v državni udar. Ukrajina je bila rešena pred ruskim imperializmom, se je skorajda glasilo na zahodu, toda ta zahodna zmaga je prišla s ceno.

Mar Ukrajinci danes živijo bolje, kot so pred državnim udarom? Rusija je pograbila Krim, Donbas je neodvisen in na njegovih mejah se bije vojna. Ukrajini vladajo pokvarjeni oligarhi, po državi se mirno sprehajajo fašistični bataljoni. Gospodarstvo se je skrčilo, navadni Ukrajinci so morali zategniti pas. Ne, ta zmaga zahoda nad Rusijo je Ukrajino drago stala. In za to zmago zahodne države niso veliko dale Ukrajincem. Kakor, da bi jim bilo malo mar za njihovo trpljenje.

Z evrovizijsko zmago je podobno, le da v mnogo manjšem obsegu. Kdo bo plačal prireditev? Obubožani Ukrajinci? Čestitam za takšno zmago. Upam, da bodo udeleženci evrovizije s seboj prinesli vsaj nekaj keksov in jih delili lačnim Ukrajincem, če se bodo že na njihov račun zabavali in se lepo imeli. No, mogoče bodo tisti, ki so Ukrajini podarili zmago, pokazali nekaj velikosrčnosti in bodo financirali ukrajinsko prireditev. Vsi tisti, ki so tako zelo veseli, da so Rusom pokazali, kje jim je mesto, bi res lahko pomagali ubogim Ukrajincem.

Zakaj imam občutek, da iz tega ne bo nič. Ukrajinci so le topovska hrana, pogrešljivi, nepomembni.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s