Bernie Sanders, do konca

Bi si mislili, da se bo Bernie Sanders že predal, toda to mu niti na misel ne pade. Tudi, če v številu delegatov močno zaostaja za Hillary Clinton in ni več nobene možnosti, da bi jih lahko nabral več. Tudi, če še vedno zmaguje in s tem Hillary spravlja v neroden položaj. Predvsem zato, ker ankete kažejo, da bi lažje opravil z Donaldom Trumpom.

V resnici bi bilo vse drugače, če v demokratskem postopku izbiranja kandidata za predsednika ZDA ne bi bilo super delegatov, strankarskih veljakov, ki imajo ravno toliko teže, da voljo navadnih volivcev lahko postavijo na stranski tir. Če jih ne bi bilo, bi bila Hillary in Bernie mnogo bolj izenačena. Kar zdaj ostane, je da Sanders in njegovi podporniki vztrajajo do konca in skušajo na nek način prepričati te super delegate, naj si premislijo, ker ima pač več možnosti. To se ne bo zgodilo. Sanders je namreč že tako skorajda neodvisen kandidat, čeprav se prišteva k demokratom. Je socialist (za ameriške razmere), ki mu je uspelo nagovoriti jezne in razočarane nad političnimi elitami, podobno, kot je to uspelo Donalu Trumpu pri republikancih. Seveda vodilni demokrati raje podpirajo Hillary Clinton in bodo naredili vse, da zmaga ona.

Kljub Sandersovim zmagam, moramo biti previdni tudi, kar se podpore obema kandidatoma tiče. Hillary zmaguje tam, kjer je potrebno. V državah z velikim številom glasov. Bernieja podpirajo mladi, beli, bolj radikalno nastrojeni. Vprašanje, če bi to bilo dovolj, a tega ne bomo nikoli izvedeli. Sistem je takšen kot je in tudi volivci se potem temu prilagajajo.

Slej ko prej bo v demokratski stranki moralo priti do pomiritve. Sanders bo moral priznati poraz in podpreti Hillary Clinton. Dlje kot boj traja, več je možnosti, da njegovi podporniki še bolj zasovražijo Hillary Clinton, tako zelo celo, da raje, kot da bi novembra šli na volitve, ostanejo doma. Ali celo podprejo Trumpa.

To slednje se marsikomu zdi noro, toda zavedati se moramo, da se tako Sanders kot Trump napajata v nezadovoljstvu nad političnimi elitami. To nezadovoljstvo je tako veliko, da je lahko en socialist, drug pa žali vse povprek in kljub temu imata visoko podporo. To nezadovoljstvo se utegne izkazati celo za tako veliko, da Hillary Clinton proti Trumpu ne bo uspela premočno zmagati niti med ženskami, ker bodo te tehtale med Trumpovim seksizmom in njenim elitizmom in bodo raje izbrale prvega.

Namreč, očitno postaja, da velik del ameriške javnosti Trumpu manj zameri neumnosti, ki jih govori, kot je že prej zameril vsem drugim kandidatom, od Clintonove do Busha, ker ZDA in njihova življenja niso takšna, kot bi želeli. nekaj, kar s pridom izkorišča tudi Sanders.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s