Hillary Clinton si je končno zagotovila zmago med demokrati

Torek je na demokratski strani velike ameriške tekme za mesto ameriškega predsednika prinesel odločitev, ki se je zelo dolgo odmikala. Hillary Clinton je imela vse na svoji strani, a ji je življenje kljub temu zagrenil senator iz Vermonta, samooklicani socialist povrhu, Bernie Sanders.

V torek je Hillary zmagala v Kaliforniji, Severni Dakoti, New Jerseyju in New Mexicu, medtem ko je Sanders zmagal  v Montani in Južni Dakoti.  Sploh zmaga v z delegati bogati Kaliforniji je Hillary še bolj povečala prednost. Ta je, še posebej zaradi podpore superdelegatov, že kar nekaj časa bila nedosegljiva za Sandersa, a tudi po število oddanih glasov je Hillary Clinton presegla svojega tekmeca. Zmagovala je pač v državah, ki so bile pomembne, medtem ko je Sanders pogosto zmagoval tam, kjer na svojo stran ni dobil veliko delegatov.

Medtem ko se Hillary Clinton podaja v boj z Donaldom Trumpom, se mora Bernie Sanders odločiti, ali naj prizna poraz, ali vztraja do samega konca. Možnosti nima več, ker mu na noben način ne more več uspeti prepričati superdelegatov, da je on boljša izbira, a po drugi strani lahko še naprej širi svoje zamisli, ki so se zelo dobro prijele med številnimi Američani. Tako dobre platforme, kot jo je dobil v tem procesu izbiranja demokratskega kandidata za mesto predsednika ZDA, ne bo več dobil.

A to je zdaj nepomembno. Hillary Clinton je uspelo to, kar ji ni proti Baracku Obami in le še korak je od svojega velikega cilja, postati prva predsednica ZDA. Na to karto, da je ženska in da bije nek boj za enakopravnost žensk, bo še igrala, čeprav je že od daleč jasno, da v tej igri ambicij ni niti malo pomembno, kakšnega spola je. A vse je dobro za nabiranje podpore.

Frontne črte med Trumpom in Clintonovo so že jasne. Hillary bo nagovarjala ženske, manjšine, pridobila bo tudi marsikaterega neokonzervativca, ki v njej vidi garancijo za odločno, če ne celo agresivno ameriško zunanjo politiko, jasno pa je tudi, da se bo k njej zatekel tudi kdo, ki se bo preprosto zbal, kaj bi prineslo predsedovanje človeka, kot je Trump.

Boj s Trumpom bo za Hillary manj prijeten, kot je bil s Sandersom, ne glede na to, da ga bo v marsičem poganjal isti razkol med elitizmom in populizmom. Trump pač ne varčuje z besedami in on in njegovi podporniki so pripravljeni uporabiti prav vse, da bi porazili nasprotnika. Če kaj, potem je po drugi strani tudi Hillary tako zelo ambiciozna, da je pripravljena iti čez trupla, zaradi česar ne bo ostala nič dolžna. Pri tem ji bodo ob strani stali  mainstream mediji, ki pa nimajo velike moči, saj so do zdaj z vso silo smešili in napadali Trumpa, a je ta njihovo pozornost, čeprav negativno, dobro izkoristil. Očitno je, da v ZDA, v tem trenutku, mainstream mediji nimajo več sposobnosti, da bi oblikovali javno mnenje. Preveč je alternativnih virov, premalo je ostalo zaupanja v verodostojnost raznih komentatorjev in strokovnjakov, ki se dnevno pojavljajo in jim solijo pamet.

Če bo vse tako, kot je bilo na preteklih volitvah, potem bo o zmagi na novemberskih volitvah odločalo le nekaj držav. Večina jih je namreč trdno v republikanskem ali demokratskem taboru. Govorimo o državah, kot so Florida, Pennsylvanija in Ohio. Državah, ki dajejo odločilne elektorske glasove. Toda tudi tukaj moramo biti previdni. Ta volilni cikel ni takšen, kot so bili prejšnji. Zgodijo se lahko presenečenja. Donald Trump je drugačen tip politika, ki se res napaja na jezi belega moškega, a ima hkrati tudi presenetljivo privlačnost na druge. Da, Trump lahko dobi veliko podpore tudi med pripadniki manjšin in med ženskami. Ne glede na to, če se bo Hillary razglašala za največjo feministko na svetu. Nekaj, kar bo mnoge prej odbilo, kot prepričalo, da ji zaupajo.

Ima pa Hillary Clinton eno veliko prednost pred Donaldom Trumpom. Organizacijo. Ta ji morebiti ne more toliko pomagati pri pridobivanju podpore med Američani, lahko pa ji pomaga volitve preprosto ukrasti. Ne se čuditi, tudi v ZDA se takšne stvari lahko zgodijo in brez skrbi, da večina medijev tega namerno ne bo videla. Kakor zdaj ne vidi nasilnih napadov Trumpovih nasprotnikov na njegove privržence. Navsezadnje Trumpovi prvirženci ne hodijo na shode Hillary Clinton ali Bernija Sandersa in jih skušajo preprečiti, a so kljub temu označeni za nasilneže. Večini ameriških medijev ne gre zaupati, da bodo v tej igri poročali resnico, saj lahko s Trumpovim predsedovanjem preveč izgubijo.

V tem trenutku ankete javnega mnenja Hillary Clinton napovedujejo zmago. Vodi v ključnih državah. Toda, kot že rečeno, do zdaj smo bili priča številnim presenečenjem, od tega, da je Trump pometel s konkurenco na republikanski strani, do tega, da se je Sanders tako dolgo tako dobro držal v tekmi. Lahko, da  bomo doživeli še kakšnega.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s