Kordiš ni grozil z linčem, SMC pa počasi tone v politično smrt

Vlada Mira Cerarja se je še enkrat več pokazala za nesposobno pogajati se, s čimer kaže na svojo nezrelost. Spotika se od problema do problema in skuša prav diktatorsko, velikokrat žaljivo, doseči svoje, ne glede na posledice. Videli smo to v primeru policijske stavke, obdavčitve zaposlenih v Avstriji, na pogajanjih s sindikati javnega sektorja in zdaj v Luki Koper.

‘Ultimati delavcev vladi in drugim so nesprejemljivi, ne bom pristal, da bi delavci vodili državna podjetja, še manj pa državo,’ je izjavil predsednik vlade Miro Cerar in s tem pokazal, kdo v tej državi drži vajeti v rokah. Ne, delavci zagotovo ne. Gre za kvazi elito, ki se požvižga na zahteve ljudstva, po drugi strani pa je pripravljena poklekniti pred vsako zahtevo finančnih in političnih elit, ki vodijo Evropo. Zaradi tega ne bo nobeno presenečenje nadaljnje padanje podpore SMC-ju in smrt te politične stranke po naslednjih volitvah. Na žalost se bodo njeni člani potem večinoma lahko vrnili na svoja dobro plačana delovna mesta.

Poslanec Združene Levice, Miha Kordiš je ob dogodkih v Luki Koper na svoj facebook profil zapisal:

Slovenijo naj vodijo banke, Bruselj in Angela Merkel – ne pa delavci! Kaj si le ta umazana plebejska svojat misli, kako si kar upa v boj za svoje pravice!? Naš vrli predsednik vlade očitno premore korajžo samo, ko lahko obrca šibke, delavce, reveže in begunce. Ko pa pritiski finančnih špekulantov, Berlina in Washingtona dejansko terjajo hrbtenico, pa sledi ‘‘da gospodar, se strinjam gospodar, seveda gospodar!

Kasneje je zapisal še:

Miro kar naj pošlje policijo razbijat stavko, če upa. V tem slučaju ga ne bodo odnesle predčasne volitve, ampak ljudski tribunal in linč.

Nekateri so potem iz tega manipulativno izpeljali, da Kordiš poziva k linču. To je nekako tako, kot da bi nekdo sirskemu predsedniku Asadu, ko so se začeli protesti, dejal, da ga v primeru uporabe oborožene sile proti protestnikom, čaka državljanjska vojna in bi potem tega človeka obtožili, da grozi z državljanjsko vojno. Čeprav je pač razumljivo, da uporaba nasilja zelo hitro lahko vodi v nasilje z druge strani. V Sloveniji uporaba policijskega nasilja proti stavkajočim delavcem lahko vodi v hude nemire, ki se lahko končajo tudi s strmoglavljenjem oblasti. Nikar pričakovati, da se bodo varnostne sile dolgo upirale, če pride do hujših protestov. To ni nikakršna grožnja, to je le analiza stanja. A tisti, ki bi radi skorajda diktatorsko upravljali z državo, bi radi utišali tudi takšne izjave, kakor da bi lahko to karkoli spremenilo. Ko sprožiš nasilje, odpreš vrata nevarnosti, da bo nasilje odneslo tudi tebe.

Ampak potem, do nasilja skorajda zagotovo ne bo prišlo, zato so to le akademske razprave. Vlada Mira Cerarja nad delavce policije ne bo poslala in zato tudi ne bo nasilne reakcije. Kar je tukaj pomembno, je s kakšno lahkoto se sprevrača besede poslanca, s ciljem, da se njemu in stranki, kateri pripada, zmanjša podporo. Kaže nam tudi na to, kako malo v stiku z realnostjo so ljudje, ki to počnejo, saj menijo, da še vedno živimo v časih politične korektnosti, ko smo že zdavnaj vstopili v obdobje populizma in celo nesramne direktnosti. Ljudem je dovolj leporečja, medtem ko se nič ne spremeni, ali se dela vse, da nenehno pridobivajo le pripadniki takšnih in drugačnih elit, medtem ko se večina počuti izključena in niti medijska propaganda neverjetnih razsežnosti ne pomaga več. V ZDA prava kanonada negativnih novic in posmehovanja ni uspela ustaviti Donalda Trumpa, v Veliki Britaniji vso pametovanje in grožnje niso uspele premagati zagovornikov izstopa. Zaradi Kordiševih besed, kljub sprevračanju, bo podpora Združeni levici prej zrasla, kot padla. SMC pa je tako ali tako že skoraj mrtva.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s