Republikanski jastrebi se zbirajo za Hillary Clinton

Donald Trump bi naj bil slab za ameriško zunanjo politiko, tako menijo republikanski jastrebi. Zaradi tega jim je ljubša Hillary Clinton, čeprav zunanje politike Baracka Obame, katere del je bila nekaj časa tudi Hillary, ne podpirajo. A Trump jim je vse preveč nezanesljiv v svojih stališčih.

Kaj je skupnega tem ljudem? Da želijo več vojne. Vojno v Siriji, vojno v Iranu, mogoče celo vojno v Ukrajini. Gre za jastrebe, ki menijo, da se interese ZDA da najbolje varovati z vojaškim nasiljem. Čeprav so ZDA pod Barackom Obamo nadaljevale vojno v Afganistanu, vojno brezpilotnih letal še v številnih drugih državah, od Pakistana do Jemna, čeprav so ZDA sodelovale pri strmoglavljenju libijskega diktatorja in so podpirale sirsko ‘zmerno’ opozicijo, jim vse to ni bilo dovolj. Želeli bi, da do sporazuma z Iranom o njihovem jedrskem programu ne bi prišlo in celo, da bi ameriške bombe že zdavnaj padale po Damasku in Teheranu.

Zakaj takšni ljudje ne bi podprli Donalda Trumpa? Zato, ker Trump, kljub svojim bombastičnim nastopom, napoveduje bolj zmerno in izolacionistično zunanjo politiko. Gre za politika, ki je sposoben izjaviti, da je Sadam Husein v Iraku uspešno pobijal teroriste, s čimer nakazuje, da bi morebiti bilo bolje, če bi ga pustili pri miru in ne strmoglavili. Trump bi vodil vojno proti Islamski državi, nič pa ne kaže, da bi se šel spreminjanje režimov v državah, ki ZDA niso povšeči. Bolj mu gre za sklepanje trgovinskih sporazumov v korist ZDA in za manjšanje bremena, ki ga ZDA imajo za ‘varovanje’ svojih zaveznikov, od vzhodne Azije do Evrope.  Hillary je po drugi strani že dokazala, da je še kako sposobna podpirati vojaške avanture.

Gre za temo, okoli katere se bo še iskrilo v predvolilni kampanji. Trump bo Hillary skušal predstaviti kot vojno hujskačico, s čimer bo pridobival tudi nekatere sicer demokratske simpatizerje.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s