Zakaj še nimamo davka na sladkor in sladila v pijačah?

Zdi se mi, da je vsakokrat ko pogledam, Coca Cola cenejša. Sploh v primerjavi s cenami v sosednji Avstriji. Proizvajalci gaziranih pijač pri nas kar tekmujejo, kdo bo svoj proizvod ponudil ceneje.

Napačno bi bilo Coca Colo označiti za najbolj nevaren strup, proti kateremu bi se morala boriti država z višanjem davkov. Resnici na ljubo so razni sokovi, ki vam jih prodajajo kot zdrave napitke, prav tako polni sladkorja in nezdravi. Sladkor, katerega zaužijemo preveč, je prisoten še marsikje drugje.

Verjamem, da mora imeti vsak posameznik pravico odločati, kaj bo delal v svojem življenju. Prepovedovanje ni prava pot, če želimo imeti čim bolj svobodno družbo. To pa ne pomeni, da država ne more z davčno politiko ali vplivati na porabo, ali pa nabirati denar za zdravstvo. V primeru sladkih pijač bi dohodke iz davka morali preusmerjati v zdravstveno blagajno, s čimer bi potem lahko sanirali posledice nezdravega življenja. In teh posledic je veliko.

Zakaj temu ni tako? Na kratko, industrija ima premočan vpliv na politiko. Njihov argument je, da bodo višji davki pomenili njihov propad ali vsaj nižje dobičke in manj delovnih mest. A ravno to mi ne gre v račun. Cene so v tem trenutku tako nizke, da niti davek ne bi pomenil njihovega izrinjanja s tržišča. Potrošniki bi se težko vozili v soseščino nakupovat svojo sladko razvado, ki bi tam tako ali tako bila še dražja, ali pa nekaj centov cenejša. Ne verjamem, da bi davek industrijo pretirano prizadel.

Dolgoročno pa je tako ali tako bolje, da ljudje pijejo čim več vode in se odrekajo nezdravi prehrani, ne le nezdravim pijačam. Stremeti moramo k zdravi družbi, da bomo imeli čim manj stroškov z zdravstvom. S starajočim prebivalstvom bomo tako ali tako vedno večji delež ustvarjenega bogastva morali namenjati za zdravstvo.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s