Bernie Sanders podpre Hillary Clinton

Sandersova revolucija je končana. Od začetka je imela zelo malo možnosti, da za kandidata demokratske stranke za položaj predsednika ZDA naplavi resnično alternativnega politika, kakršen je socialistični senator iz Vermonta. Organizacija, medijska pozornost in podpora super delegatov so bili vsi na strani Hillary Clinton.

Kljub temu se je Bernie Sanders v demokratski tekmi dobro držal. Proti neizogibnosti izbire Hillary Clinton je mobiliziral množice, ki jim je dovolj elit, za katere predstavnico smatrajo Hillary. Podobno kot Trump pri republikancih, je odpiral teme, ki jih vladajoči v ZDA v resnici nočejo odpirati, da ne bi ogrozili utečenega sistema, v katerem nekaj odstotkov ljudi vedno pridobiva, drugi pa stojijo na mestu, ali celo izgubljajo. Če hočete, Sanders je Američanom ponudil ameriško verzijo socializma, ki ga ne moremo enačiti s socializmom v Evropi, a je vseeno kar radikalen za ameriške razmere.

Sanders je dolgo vztrajal v tekmi, s čimer je lahko izkoristil pozornost za širjenje svojih zamisli, toda že nekaj časa je bilo jasno, da kandidat demokratov za predsednika ZDA ne bo. Kaj mu je ostalo drugega, kot da na koncu podpre Hillary? Lahko bi kandidiral kot neodvisni kandidat, kar bi si želeli mnogi njegovi bolj goreči zagovorniki, toda s tem bi bržkone tlakoval pot Donaldu Trumpu na prestol ameriške politike. Mar to iz njegovega zornega kota ne bi bilo neodgovorno, morebiti celo nevarno?

Kakorkoli je že Sanders napadal Hillary Clinton, vendarle pripada istemu polu politike, sodeluje v isti stranki in težko je pričakovati, da bi svojo tekmico spodkopaval v korist republikanskega kandidata. Res je, da oba predstavljata alternativo in da nagovarjata tiste, ki so v trenutnem sistemu neuspešni, toda po drugi strani sta vesolje narazen. Za Sandersa je Hillary vendarle manjše zlo, kot Trump.

Kam bodo šli Sandersovi podporniki, potem ko je podprl Hillary Clinton? Resnica je, da je to težko napovedovati. Del bo kakor on izbral manjše zlo, torej Hillary. Del bo na volitvah raje ostal doma, prepričan, da je njihov glas v resnici nekoristen, ali pa se bo preselil k kandidatki zelenih, Jill Stein. Del bo šel k Trumpu, čeprav nekateri tega nočejo verjeti. Namreč, pri nekaterih temah se oba politika prekrivata, tudi njuni napadi na Hillary so podobni. To se bo še posebej dobro videlo, ko se bo Trump predstavljal za protivojnega in protielitističnega kandidata. Kakšen bo ta del, je izrednega pomena, ker lahko Trumpu še kako pomaga in tega se tudi zaveda, zato te volivce že skuša nagovarjati.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s