Pokrivala so v Islamu znamenja ženske neenakopravnosti

Vprašanje? So burke, nikabi, hidžabi in tako dalje, modni dodatki ali simboli vere? Si jih ženske nadenejo zato, ker je to zadnji modni hit ali zato, ker verjamejo, da s tem sledijo Bogu?

Zagotovo je v kakšni bolj moderni muslimanski družbi naglavno pokrivalo že postalo modni dodatek, kakor si tudi ženske na zahodu omislijo rute in šale. S tem ne izkazujejo svoje podrejenosti moškim ali strahu, da bi s svojo pojavo širile nemoralo. Toda za verne muslimane je vsekakor drugače.

Zaradi tega se ne morem prečuditi nekaterim feministkam, ki zagovarjajo pravico žensk, da se tako oblačijo. S tem namreč podpirajo žensko neenakopravnost. Če dobro premislite, si ženska v Islamu recimo hidžab nadene zato, da bi sledila religiji, ki jo uči, da mora biti sama zaščitena pred pogledi tujih moških, ker bi s tem nanje negativno vplivala. Za moške to ne velja, kar očitno pomeni, da za spola veljajo drugačni standardi. Četudi pri tem povsem ob strani pustimo prisilo s strani drugih, da se ženske oblačijo na določen način, sicer bodo kaznovane, morebiti celo umorjene in je potem že težko govoriti o svobodni odločitvi, že sama resnično svobodna odločitev ženske, da se bo tako oblačila, priča o njeni veri v to, da so ženske in moški drugačni in da se ženske temu pač morajo prilagoditi.

Feministke, ki na zahodu trdijo, da ženska ne more biti kriva za nadlegovanje, ne glede na to kako se obleče in je krivda le pri moškemu, podpirajo religijo, v kateri je ženska s svojim oblačenjem in obnašanjem kriva, kako reagirajo moški. Prihaja so zanimivega sovpadanja, ko oboji verjamejo v recimo temu pohotni moški pogled, pred katerim je treba obvarovati žensko.

Živimo v sekularni družbi, kjer ločujemo institucije države in zasebno sfero. Ne sme nas zanimati, kaj ljudje počnejo v svojih verskih objektih, kako se tam oblačijo, prav tako ne moremo vdirati v zasebnost domov, če se tam že ne dogajajo protizakonita dejanja. Toda, v državnih institucijah morajo veljati pravila, ki spoštujejo enakopravnost moških in žensk. Simboli podrejenosti enega spola, ali vsaj neenakosti, tja ne spadajo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s