Kdo so potem slabi fantje?

V najnovejšem filmu razširjenega vesolja superjunakov DC Comics, Suicide Squad (Odred odpisanih), spoznamo slabe fante (in dekle) in na koncu se moramo vprašati, kdo je tukaj v resnici pokvarjen.

Zgodba je preprosta in obenem zelo podobna realnosti. V svetu supermana in drugih bitij z nadnaravnimi močmi, ZDA potrebujejo protiorožje. Zakaj potem ne bi imeli na voljo svoje posebne enote, četudi je ta sestavljena iz zaprtih kriminalcev? Navsezadnje so takšni ljudje pogrešljivi. Če jim ne uspe, se njihov obstoj preprosto pomete pod preprogo. Amanda Waller, resnično glavna negativka filma, je prototip ameriške elite, ki meni, da lahko negativce zlorabi tako, da delujejo proti svojim interesom in za njihove. Posledice takšnega razmišljanja vidimo po svetu, predvsem v porastu islamističnih skrajnežev. Spomnimo se, kdo jih je pomagal ustvariti.

Wallerjeva zbere kriminalce, med njimi pravo čarovnico, da bi ustvarila svojo posebno enoto in predvidljivo ji stvari pobegnejo izpod nadzora. Čarovnica oživi svojega brata in skupaj z njim začne ustvarjati stroj, s katerim bo uničila človeštvo, hkrati pa iz poraženih vojakov ustvarja svojo vojsko. Preostale odpisane pošljejo reševati ta nadležni zaplet, češ da gre za teroristični napad, a na koncu se izkaže, da rešujejo predvsem Wallerjevo, ki je ujeta na vrhu stolpnice sredi napadenega mesta.

 photo ss_zpsrn8kbv2s.png

Hudič, ne, da v resničnem življenju tudi nihče ni posebej preprečeval skrajnežem, da se ne bi pridruževali Islamski državi v Siriji, češ da se borijo proti skupnemu sovražniku, Asadovemu režimu, potem pa taista organizacija izvaja napade po Evropi in ZDA. Verjetno bi še našli kakšen primer takšnega povratnega udarca po zgrešeni ameriški zunanji politiki. Skušaš manipulirati s slabimi fanti, jih instrumentalizirati za svoje potrebe, potem pa se slej ko prej obrnejo proti tebi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s