Uporniški del Alepa znova obkoljen

So pri zaprtju pred kratkim s strani upornikov osvojenega koridorja sodelovali tudi pripadniki ruskih posebnih enot?

Za upornike je bila avgustovska ofenziva, s katero so uspeli ustvariti povezavo z delom Alepa, ki ga nadzorujejo in v katerem živi okoli četrt milijona ljudi, zelo pomemben uspeh. Ne le, da so deblokirali obkoljene upornike, upali so, da bodo svoje uspehe razširili še na druge dele mesta. Če bi jim uspelo zavzeti celo mesto, bi potek državljanjske vojne radikalno spremenili. Toda to pričakovanje je bilo naivno. Sirske oborožene sile in njihovi zavezniki iz Hezbolaha in iranski prostovoljci so bili v okolici Alepa resda preobremenjeni in so tako ob uporniški ofenzivi morali popustiti, a tudi uporniki niso imeli na voljo neomejenih sil. Še več, ko so enkrat osvojili koridor v vzhodni Alepo, so postali odlična tarča za rusko letalstvo.

 photo rusinalepo_zps0sz1b7ue.jpeg

Pojavili so se dvomi, da sta na tej fotografiji dva ruska vojaka. Oprema je namreč skorajda identična ameriški. A izkazalo se je, da ruski vojaki uporabljajo prav takšno opremo.

Pojavljajo se poročila, da so v bojih v Alepu sodelovali tudi pripadniki ruskih oboroženih sil. Šlo bi naj za okoli 100 vojakov. Že to število nam pove, da niso mogli imeti odločilnega vpliva. Prej kaže, da so delovali kot vojaški svetovalci z morebiti omejeno vlogo v bojih. Pove pa nam tudi, da je Rusom še kako pomembno, da onemogočijo večji uspeh upornikov. Vojna se vleče, kar je za zdaj še nepomembno, saj vladne sile nadzorujejo vedno več ozemlja, toda odnos zunanjih sil je nepredvidljiv, kar kaže že turški vdor na sever Sirije. Američani ta čas niso pripravljeni na večjo intervencijo, kar pa bi se lahko spremenilo s predsednico Hillary Clinton. Večja investicija s strani ZDA v upornike bi lahko znova spremenila razmerje moči. Prav zaradi tega je za Rusijo pomembno, da vladne sile v doglednem času toliko zmanjšajo moč upornikov, da njihova oživitev skorajda ne bo več mogoča. Nadzor nad mestom Alepo je pri tem ključnega pomena.

Toda, kako daleč lahko gre ruska intervencija? Pošiljanje kopenskih sil v boj je tvegano in temu so se do zdaj ogibali. Breme kopenskih spopadov je padlo na vedno bolj izmučene sirske vladne sile, pripadnike libanonske šiitske milice Hezbolah in iranske prostovoljce. Večje število žrtev med ruskimi vojaki bi lahko rusko javno mnenje obrnilo proti vojni. Prav zaradi tega gre prej verjeti razlagi, da so pripadniki ruskih posebnih enot v Alepu sodelovali predvsem kot svetovalci. Sicer pa je to le še eno področje, kjer je Rusija posnemala zahodne države. Letalska podpora lokalnim silam z omejenim delovanjem posebnih enot. Kot bi posnemali vojno v Libiji.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s